FOTO: Haos u Baru: Bura obara stabla, polomljeni bilbordi, semafori, prozori…

Nakon jučerašnjeg temperaturnog šoka i polarne hladnoće, ledeni talas u Crnoj Gori se nastavlja. Danas temperature idu i do minus 16 stepeni.

Nezapamćena bura olujne jačine paralisala je Bar. Udari vjetra dostižu i do 140 km/h.

bar-1

Više od 50 odsto opštine nema struju, a elementarna nepogoda i snažni udari sjevernog vjetra onemogućavaju ekipe da izađu na teren.

Bez struje su, javlja Bar-info, Veliki Pijesak, Utjeha, djelovi Mrkojevića, Polje, Tomba, Čeluga, Sutomore, Čanj, Mišići… Jedino gradsko jezgro ima uredno napajanje.

A u samom jezgru grozna slika – drveća pala na automobile, grane po putu i pločniku, odvaljene reklame, semafori, satelitske antene, bilbordi, popadali novogodišnji ukrasi na trgu, polomljeni prozori…

bar-2

Pored više iščupanih drveća, vetar koji je povremeno dostizao orkansku jačinu podigao je i krov zgrade Opštine.

opstina_2

Otežan saobraćaj

U Crnoj Gori jutros se saobraća otežano i usporeno.

Snijeg umjerenog inteziteta uz jak vjetar stvara mećavu i otežano kretanje. Na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja gdje na kolovozu ima ugaženog snijega i leda neophodna je oprezna vožnja.

Niske temperature pogoduju formiranju poledice i na putevima u nižim krajevima naročito preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

“Zbog svega navedenog neophodna maksimalno oprezna vožnja, uz obaveznu upotrebu zimske opreme”, upozoravaju u AMSCG.

ct1-1

Od 15.novembra prošle do 31.marta ove godine upotreba zimske opreme je obavezna na putevima na kojima je to naznačeno saobraćajnom signalizacijom bez obzira na vremenske prilike.

Ovi putevi su neprohodni

Zbog snijega nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima na dionicama Vilusi-Vraćenovići, Nikšić-Plužine- Šćepan polje i Nikšić-Šavnik, Podgorica-Cetinje-Budva, Vilusi-Grahovo-Lipci, Berane-Rožaje.

Zatvoren je saobraćaj za sve kategorije vozila na putnom pravcu preko Paštrovačke gore.

Na putu Cetinje-Budva, dionica Brajići -Lapčići i dionica Ugnji-Obzovica, saobraćaj se obavlja jednom trakom naizmjenično.

Na regionalnom putu r-1, dionica Cetinje-Njeguši, promjenjen je režim saobracaja sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Na magistralnom putu m-2.3, dionica Podgorica-Cetinje, lokalitet tunel Mekavac, promjenjen je režim saobraćaja sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Informativni centar zajedno sa službom pomoći na putu na usluzi je građanima neprekidno 24 sata. Informacije se mogu dobiti putem telefonaa 19807,020-234-999 i 063-239-987

11 saobraćajki

U protekla 24 sata na putevima u zemlji dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba zadobile teže, a dvije lakše povrede.

Kako da vozite u zimskim danima

A za vožnju u zimskim uslovima uvijek je potrebno mnogo više opreza i koncentracije. Pored posjedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče da prihvate izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebalo bi da raspolažu i određenim znanjem.

Iz Doma zdravlja savjetuju: Ne izlažite se vjetru!

djevojka

S obzirom na hladni talas iz Doma zdravlja Podgorica savjetuju građanima da se bez prijeke potrebene ne izlažu hladnom vjetru.

Kako su istakli, ukoliko moraju da se ne zadržavaju duže na otvorenom, naročito ne osjetljive grupe stanovnika, odnosno djeca i starije osobe, koji ne treba uopšte da izlaze vani.

Visina snijega

Visina sniježnog prekrivača izmjerena u sedam časova: Plav i Cetinje 50, Žabljak 48, Kolašin 45, Šavnik 44, Rožaje 42, Andrijevica 40, Berane 38, Pljevlja 30, Bijelo Polje 26, Nikšić 17 i Bar jedan centimetar.

Hladno i vjetrovito

U Crnoj Gori danas će biti vjetrovito i veoma hladno.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -16 do 3 stepena.or: cdm

Izv