Slučaj 400.000 građana: SNS i tužilaštvo se “brane” ćutanjem

Već drugi dan traje ćutanje nadležnih posle saznanja da se na jednom javnom serveru nalaze lični podaci preko 400.000 građana, sa detaljnim napomena koje navode na zaključak da su u službi političkih partija.

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će nadležni ispitati da li je bilo zloupotrebe ličnih podataka, ali građane upozorava da vode računa o tome kome i u koje svrhe daju lične podatke

Ko je bazu sa 400.000 ličnih podataka i preciznim napomenama o političkom opredeljenju napravio i čemu služi?

Od baze je saopštenjem oprala ruke Demokratska stranka – iako se pominje u velikom broju napomena, tvrde da je nikada nisu videli.

Srpska napredna stranka, i pored toga što je otkriveno da se njome danas služe njeni članovi, ćuti.

I u tome nije sama, jer ni Republičko javno tužilaštvo ne odgovara na pitanje N1 hoće li pokrenuti istragu i utvrditi da li su lični podaci građana zloupotrebljeni u političke svrhe? Njihovu reakciju očekuje i resorna ministarka.

“Ja verujem da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima. S druge strane, moram da skrenem pažnju i da svaki građanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe daje svoje lične podatke i da li pristaje da ih daje ili ne”, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

U Komitetu pravnika za ljudska prava nemaju dilemu – prekršeno ih je više. Bez sumnje kažu postoji osnov za prekršajnu prijavu, ali bi i krivično mogao da odgovara onaj ko je ove podatke prikupljao ukoliko za to nije bio ovlašćen.

“Tužilaštvo je dužno, s obzirom na to da se u javnosti pojavila ova informacija, ona je očigledno proverena i nema razloga da u nju sumnjamo, da pogleda da li ima određenih krivičnih dela i da na taj način, bez obzira što u ovom trenutku nema krivične prijave, proveri sve navode. Oni su reagovali i ranije na neke navode iz medija, te stoga nemaju nikakvo obrazloženje da to ne učine i ovaj put”, kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Zanimljivo, na društvenoj mreži Fejsbuk vest N1 o ovom slučaju neko vreme nije mogla da se podeli, što se obično dešava kada veći broj ljudi prijavi da je vest nebezbedna. Šta je razlog blokade naše vesti, TV N1 čeka zvanični odgovor Fejsbuka.

Izvor: n1info.com