Erdogan na putu da postane sultan

Prva brojanja glasova u Turskoj pokazuju da vodi opcija koju zastupa predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji bi prema mnogima dobio maltene ovlašćenja sultana.

Nakon prebrojanih 75.5% glasova, opcija “ZA” vodi sa 54.26% u odnosu na 45.74% koji su protiv. Turci se na referendumu izjašnjavaju o tome da li njihova država treba da sa parlamentarnog pređe na predsjednički sistem vladavine.Tako bi se mjesto premijera ukinulo, a predsjednik, kojeg direktno bira narod, bi bio istovremeno i šef vlade i šef države – kao recimo u SAD.Predloženi amandmani bi mogli promijeniti oko 70 zakonaOsamnaest amandmana predloženih na referendumu mogli bi promijeniti oko 70 zakona, proširiti ovlašćenja Tajipa Erdogana i ostaviti ga na funkciji do 2029.Ako amandmani budu usvojeni:* Funkcija premijera će biti ukinuta. Predsjednik će imenovati ministre i neodređen broj potpredsjednika* Predsjednik će moći da izdaje dekrete o osnivanju i kontrolisanju ministarstava te imenovanju i smjeni visokih činovnika, sve bez dozvole parlamenta.* Neće biti mogući dekreti o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ili temeljnih sloboda, ili o poništavanju postojećih zakona. Sudovi će odlučivati o tome da li neki dekret krši zakon. Kritičari kažu da nedorečenost zakonika – i pristrasna reputacija pravosudnog sistema – znače da takve odluke neće biti nezavisne.* Predsjednik će moći da ostane član neke političke stranke i da bude njen lider. Funkcija predsjednika je trenutno simbolična i iznad stranačke poitike.* Predsjednik će moći da proglašava vanredno stanje i za to mu više neće biti potrebno odobrenje vlade.* Predsjednik će moći da priprema budžet, što je do sada radio parlament.* Državni nadzorni odbor (DDK), predsjednička institucija koja nadzire aktivnosti javnih i privatnih organa, moći će da pokreće administrativne istrage, dajući predsjedniku direktna ovlašćenja za široki spektar grupa, uključujući oružane snage.* Broj članova vrhovnog odbora sudija i tužilaca (HSYK) biće smanjen sa 22 na 13. Predsjednik će imenovati četiri člana, a parlament sedam. Ministar pravde i njegov podsekretar automatski postaju članovi.* Ako predsjednika osumniče ili optuže za neko krivino djelo, parlament će moći da traži istragu prostom većinom i šalje je pred ustavni sud dvotrećinskim glasanjem.* Ustavni sud će imati ovlašćenje da sudi predsjedniku. Dvanaest njegovih članova će imenovati predsjednik, a tri parlament.Dvije osobe poginule u AnkariDvije osobe su poginule danas u tuči koja je izbila ispred biračkog mjesta u provinciji Dijarbakir, na jugoistoku Turske, prenijeli su turski mediji.

Do sukoba dvije porodice je došlo u dvorištu jedne seoske škole gdje su ljudi glasaju na današnjem referendumu o ustavnim promjenama, javila je agencija Anadolija.

Za sada nije poznat razlog sukoba, međutim agencija Dogan navodi da je uzrok “neslaganje u političkim stavovima”.

Jedna osoba je odvedena u bolnicu, a dvije su privedene poslije incidenta.Više od 55 miliona stanovnika Turske s pravom glasa izjasniće se danas na referendumu o izmjeni Ustava, koja, između ostalog, predvidja šira ovlašćenja predsjednika država.

Ako ustavne promjene budu odobrene na referendumu, mjesto premijera biće ukinuto u korist predsjednika države.IZVOR: Beta

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude