USTAVNI SUD ISPITUJE USTAVNOST ZAKONA: Majke ostaju bez naknada?

Ustavni sud organizovaće 19. aprila javnu raspravu o inicijativi da se preispita ustavnost izmijenjenog i dopunjenog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti iz 2015. godine, nakon čega će se sudije na sjednici izjasniti o ovom predmetu, saznaje Pobjeda.

Iz Ustavnog suda Pobjedi je nezvanično rečeno da su na javnu raspravu pozvani predstavnici brojnih ustanova, kao i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, profesorica na Pravnom fakultetu Vesna Simović, a tu bi, između ostalog, trebalo da bude i neko iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Skupštine Crne Gore.

Početkom prošle godine podnijeta je inicijativa Ustavnom sudu tražeći od da preispita ustavnost tada donešenog zakona koji je u dijelu javnosti izazvao oštre reakcije, a kojim je omogućeno majkama troje i više djece da ostvare pravo na dobijanje naknade.

Ustavni sud je tek krajem 2016. donio rješenje o pokretanju postupka i zatražio izjašnjenje Skupštine, nakon čega je iz nevladine organizacije Institut za vladavinu prava saopšteno da je na osnovu tog dokumenta u koji su imali uvid, jasno da je sud, zapravo, već donio konačnu odluku, odnosno da će zakon biti proglašen neustavnim.

U rješenju je navedeno da osporene odredbe nijesu u skladu sa određenim odredbama Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o zabrani diskriminacije, rodnoj ravnopravnosti, zaštiti porodice i zaštiti majke i djeteta.

Iz suda je do sada u više navrata pojašnjeno da se ova tačka nije uvrstila na dnevni red iz razloga što se čeka stav zakonodavnog organa (Skupštine) u kojem je sporni zakon i usvojen. Iz Skupštine, s druge strane, Pobjedi još nije odgovoreno na pitanje da li su se i kako izjasnili na zahtjev suda.

Podsjetimo, majke korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece najavile su novo protestno okupljanje za danas, u 13 sati, ispred Skupštine u Podgorici.

Savković: Majke su se odmorile, u srijedu protest

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece u Crnoj Gori organizovaće u srijedu protest ispred Skupštine Crne Gore, zbog umanjenja naknada za 25 odsto. Iz Koordinacionog odbora majki je poručeno da neće odustati dok im naknade ne budu vraćene na prvobitni iznos

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude