Teroristički napad u Parizu, žrtve policajci (VIDEO)

Jedan policajac je ubijen, dvojica su teško ranjena u pucnjavi koja se dogodila na Jelisejskim poljima u Parizu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Napadač je poznat organima reda, potvrdila je policija, ali nije otkrila njihov identitet. Islamska država je potom preuzela odgovornost za napad i navela da je počinilac Abu Jusef iz Belgije.

Kako se navodi, incident se dogodio na Jelisejskim poljima, kada je napadač otvorio vatru na policajce.Francuska policija je na Twitteru objavila da je intervencija u toku.Pucnjava je vrlo vjerovatno “teroristički akt”, saopštila je policija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je jedan automobil stao ispred policijskog vozila, jedna osoba je izašla iz vozila i otvorila vatru iz automatskog oružja.

Odlazeći predsednik Francuske Fransoa Oland je istakao da je uvjeren da se radi o terorističkom napadu.
Policija vjeruje da su u pucnjavi učestvovala najmanje dva napadača, a da je osoba koja je otvorila vatru na policiju ubijena, naveo je izvor policije za Rojters.

Novinar Rojtersa javlja da centar Pariza nisko nadleće jedan helikopter, što je očigledno dio policijske operacije.

Policija je pozvala građane da izbegavaju ovu zonu. Na licu mesta nalaze se brojna policijska vozila.Pucnjava se dogodila samo nekoliko dana uoči neizvjesnih predsjedničkih izbora u Francuskoj na kojima šansu za pobjedu ima i ultra-desničarska kandidatkinja Marin Le Pen.Francuska je već dvije godine izložena terorističkim napadima islamističkih skupina.

https://youtu.be/TvfQM2msTAg

Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnju pucnjavu u Parizu, u kojoj je ubijen jedan policajac, a teško ranjena još dvojica, objavila je agencija Amak bliska džihadistima.

“Počinilac napada na Jelisejskim poljima u centru Pariza je Abu Jusef, Belgijanac i on je jedan od boraca Islamske države”, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Francuska policija izdala je nalog za hapšenje drugog osumnjičenog za pucnjavu u centru Pariz.

U nalogu za hapšenje piše da je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije.

Francuski predsjednik Fransoa Oland ubijeđen je da okolnosti u vezi sa napadom na policajce u Parizu ukazuju na “teoristički čin”.

Oland je za danas sazvao sastanak Savjeta za nacionalnu odbranu i bezbjednost, u kome su vrhovni bezbjednosni, policijski i vojni zvaničnici, kao i neki clanovi vlade i predsjednik.

 

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude