Poslije sjevernokorejske greške, Putin stavio vojsku u stanje pripravnost

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stavio je vojsku u visok stepen pripravnosti nakon navodno propalog pokušaja lansiranja balističke rakete od strane Sjeverne Koreje.

Južnokorejski generalštab je saopštio da je raketa bila srednjeg dometa  – poznatija kao KN-17 – i da je ispaljena  sjeveroistočno na 49. stepeni iz oblasti u blizini Pukčanga.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su brzo shvatili svoju potencijalno katastrofalnu grešku, i namjerno uništili raketu, prenosi ABC.

“Da let balističke rakete koja je letjela u sjeveroistočnom regionu nije prekinut, njen cilj bi bila ruska teritorija. To je razlog zbog koga je Sjeverna Koreja namjerno uništila projektil”, kaže se u navodima medija.

“Daily Mail” citira izvor koji je rekao lansiranje cilj bio “različito od prethodnog”, dodajući: “U prošlosti, pucali smo okrenuti 89-90 stepeni prema istoku, a projektil bi pao u more”. “Ali ugao ovog ispaljivanja  je bio 49 stepeni.”

Ovu tvrdnju podržava i reakcija Rusije nakon lansiranja – jer je uvedeno stanje visoke pripravnosti vojske na granicama.

Predsjednik ruskog komiteta odbrane i bezbjednosti, Viktor Ozerov je istakao da je ta odluka bila zbog rastućih tenzija u Korejskom poluostrvu, dodajući: “Protivvazdušne odbrane Ruske Federacije na Dalekom istoku su stavljene u stanje pripravnosti.”

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude