PODGORIČANIN KOJI NE ZNA KOLIKO JE ŽIVOTA DO SAD SPASIO

Gledajući ih kako gase požare i spasavaju ljude, svi smo nekad poželjeli da budemo vatrogasci.

Koliko je to teško i kako je baviti se ovim poslom, za CdM je danas, nakon pokazne vježbe koja je održana u Vatrogasnom domu u Podgorici, ispričao komandir četvrtog odjeljenja vatrogasaca Dragan Stanojević.

Ovim poslom Dragan se bavi već 15 godina, i jedan je od 65 vatrogasaca koliko ih Podgorica ima.

Koliko je ljudi do danas spasio, ne zna ni sam.

Rijetki su oni koji nekom spasu život, a Dragan nam objašnjava da je poseban osjećaj i da prilikom spašavanja oni iz sebe izvuku snagu koju i nijesu znali da imaju samo da bi spasili ugrožene.

“To je neka druga dimenzija kad dođete na lice mjesta kad zateknete lice kojima je potrebna pomoć, jer smo u većini slučajeva mi ti koji dođu prvi. Na kraju čovjek  izvuče i ono sto nije znao da ima i onu snagu koju nije mislio da posjeduje da bi spasio drugog čovjeka. Srećem ljude koje spasim često i zahvalni su dosta i mi se interesujemo kad nekoga spasimo, kako je ta osoba. Jednostavno srećni smo  i puni zadovoljstva kad vidimo da je onaj koga smo spasili dobro”, dodaje on.

Teških situacija je kako dodaje bilo, naročito se svi, tvrdi Dragan sjećaju voza na Bioču.

“Uvijek na teren stignemo prije ostalih. Radimo sve vrste spašavanja, znači sve ono što može da bude teško tu su vatrogasci”, tvrdi.

Iako mnogi smatraju da vatrogasci najviše posla imaju ljeti, Dragan kaže da to nije tako jer, kako nam je kazao, najteži dio posla obavljaju zimi.

“Mnogi zaborave da očiste dimnjake i da očiste podrumske prostore i tu dođe do zapaljenja. Zimi imamo i spašavanje u udesima. U kanjonu Morače je veoma zahtjevno kad slete automobili  moramo da se spustimo u provaliju”, objašnjava Dragan.

Najteže im pada ulazak u zatvorene prostorije, jer smatra on nikad se ne zna šta ih tamo čeka.

“U svakom trenutku kad ulazimo u zatvorene prostorije, ne znamo šta ima u njima  a i možemo se susresti sa nekom neprilikom koja može da ima teže posljedice. Svaki vid spašavanja u zatvorenom prostoru jer ide uporedo gašenje i spašavanje a i žrtve je tu najteže naći”, navodi on.

Kaže da su obuke u kojoj je i on danas učestvovao bitne, a tvrdi da naši vatrogasci ne zaostaju za ostalima.

“Mi smo 2006 godine napravili saradnju sa operacijom Florijan, engleska operacija koja je zadužena za obuku vatrogasaca u Evropi. Imamo u našem centru vatrogasce, odnosno i instruktore za obuku avtrogasaca koji su obučeni u Engleskoj za jugoistočni dio Evrope.Dobili smo nova vozila imamo dovoljno opreme,  da izađemo i odgovorimo svim izazovima”, kazao je Dragan.

Ovaj posao bi preporučio mladima, ali samo onima koji su psihički jaki.

“Čovjek treba da he psihički jak da radi ovaj dio posla jer fizička jačina u ovom poslu nije značajna. Posjećuju nas djeca iz škola i vrtića, svako od njih voli vatrogasce i zanimljiv im je naš posao”, priča Dragan.

Podgorički vatrogasci demonstrirali znanja i vještine

Današnja pokazna vježba pripadnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada bila je prilika da podgorički vatrogasci demonstriraju nova znanja i vještine koje su stekli tokom višemjesečne obuke posebno u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Andrija Čađenović.

Na pokaznoj vježbi prikazano je četiri segmenta, prvi segment je  spašavanje pretraživanje i gašenje požara  u zatvorenom prostoru, drugi  pružanje prve pomoći i spašavanje lica povrijeđenog u saobraćajnoj nezgodi, treći je požar na vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći ,a četvrti dio obučeni alpinisti koji su pružali pomoć povređenom na nepristpačnom terenu.

“Takođe današnja pokazna vježba bila je prilika da prikažemo novo lice vatrogasnog doma koji je poslije 15 godina konačno dobio svoj pravi izgled, i možemo slobodno reći da je uljepšap ovaj dio grada. Takođe prestavili smo dva npovo nabavljena  vatrogasna vozila  na kojima smo se obučavali i vježbali i ona će od danas biti stavljena u funkciju  za sve vrste nezgoda”, kazao je Čađenović.

On je poručio da su spremni da u saradnji sa relevantnim službama glavnog grada za sve situacije koje če se desiti u Podgorici u ljetnjoj požarnoj sezoni.

I prvi čovjek Podgorice Slavoljub Stijepović bio je zadovoljan prikazanim, jer su svi prisutni mogli da se uvjere u kapacitete ove službe i u sposobnosti pripadnika ove službe koja je, kako je naveo gradonačelnik,  značajna za funkcionisanje sistema u Glavnom gradu.

“Upravo zbog toga mi u Glavnom gradu posvećujemo posebnu pažnju ovoj službi organizovanjem obuka zajedno sa kolegama iz regiona i Evrope kako bi mogli da pariraju njima i primjene nova saznanja kako bi pomogli ugroženima”, kazao je on.

Stijepović je najavio da će do kraja godine za sve pripadnike službe Glavni grad obezbijediti novu vatrogasnu opremu, kao i da je u planu da se  prostor vatrogasnog centra pretvori u centar za obuku Služba zaštite regiona.

www.cdm.me

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude