Haradinaj: Granica sa Crnom Gorom je na Čakoru

On je istakao da je „kosovska granica na Čakoru“, te da, ako bude bio premijer, na Kosovu „neće biti mjesta ni za Zajednicu srpskih opština, ni za Srbiju“.

Haradinaj je izjavio i da će povjerenje koje bude dobio od birača i pojedinih političkih partija „iskoristiti za dobrobit Kosova, a ne za partijske i političke interese“.

Od povratka iz Francuske, gdke je bio u pritvoru tamošnjih pravosudnih organa po zahtjevu za izručenje srpskom pravosuđu, Haradinaj je pooštrio retoriku. Po povratku na Kosovo, kritikovao je i kosovsku vlast, a posljednjih dana je promijenio stavove prema strankama koje su u Prištini formalno još na vlasti.

Prije sedmicu je bio kategoričan i rekao da ne postoji mogućnost da njegova stranka, Alijansa za budućnost Kosova, na izborima bude u koaliciji sa strankama koje su bile deo vladajuće koalicije. Suprotno tome, njegova ABK i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja potpisale su kasno sinoć predizborni kaolicioni sporazum sa najbrojnijom strankom na Kosovu, Demokratskom partijom Kosova.

Nakon predaje zahtjeva Centralnoj izbornoj komisiji za registraciju i zajednički nastup na izborima, iz ABK i Inicijative je saopšteno da će Haradinaj biti kandidat koalicije za budućeg premijera Kosova, dok se iz DPK o tome još nisu izjasnili.

Analitika

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude