Knežević: Balkan da se ugleda na Nordijski savjet i Višegradsku grupu

Na panel diskusiji “Jedan region, jedna ekonomija, povezanost i potencijal” o ekonomskom povezivanju regiona i neiskorišćenim potencijalima saradnje privrednika i država u regionu, uz Kneževića govorili su i bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije, Stjepan Mesić i Danilo Turk, predstavnici Vlada BiH, Srbije i Hrvatske, kao i Evropske komisije i EBRD-a.

Sa panela je poručeno da, u cilju prosperiteta, jačanja investicija i nadjačavanja rastućeg izazova politika ekonomskog nacionalizma, povezivanje regiona treba da bude najozbiljnija strateška orijentacija svih zemalja regiona. Knežević je istakao da Zapadni Balkan treba da se ugleda u saradnji na uspješne modele poput Nordijskog savjeta i naročito Višegradske grupe koja nam je bliža i geografski i po iskustvu tranzicionih istočnoevropskih ekonomija.

On je kazao da napredak Crne Gore u evroatlanskim integracijama i privlačenju direktnih stranih investicija ima pozitivan uticaj i na prosperitet regiona u cijelini. Naglasio je i da je uz ekonomsku i infrastrukturnu, neophodno jačati i saradnju u oblasti obrazovanja i kulture i na taj način omogućiti adekvatnu valorizaciju ljudskog potencijala regiona. Da bi se ovo ostvarilo neophodna je, kako je istakao predsjednik Atlas Grupe, podrška političke elite i predanost većoj integraciji regiona koja može omogućiti Balkanu da istinski postane evropska kapija za investicije sa istočnih tržišta, za što ima veliki i nedovoljno valorizovani potencijal.

Sarajevo Business Forum tradicionalno okuplja vodeće investitore i poslovne ljude iz cijeloga svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u zemlje regiona: Bosnu i Hercegovinu Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Specijalni gost ovogodišnjeg SBF je Indozenija, a forum je okupio skoro 1.600 učesnika i 320 akreditiranih predstavnika medija.

Ova investicijska konferencija postala je globalna platforma za promociju projekata i privrednih potencijala, kao i povezivanje privrednika i investitora. U toku dva dana konferencije u Sarajevu biće predstavljeno 190 projekata. Osma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2017, koju organizuje BBI banka u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IDB), otvorena je u ponedjeljak, 22. maja, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Učesnike SBF-a na otvorenju pozdravili su direktor Bosna Bank Internationala Amer Bukvić, predsjednik IDB-a Bandar M. H. Hajjar i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Jedan od ključnih govornika na današnjem otvaranju SBF-a bio je i direktor Direkcije Evropske komisije za proširenje i susjedstvo Kristijan Danielson.

Iz Crne Gore na Sarajevo Business Forumu učestvuje i ministar prosvjete Dr Damir Šehović na panelu “Jugoistočna Evropa – Most između istoka i zapada”.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude