O SMANJENJU NAKNADA Majke zaprijetile protestima ispred Vlade

Majke koje su korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece ocijenile su sramnim prijedlog Vlade o smanjenju njihovih naknada za 25 odsto. One su u izjavama za „Dan” zaprijetile protestima ispred Vlade kako bi odbranile stečeno pravo shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Vlada je u nedjelju utvrdila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je predviđeno smanjenje naknada za majke sa troje i više djece za čak 25 odsto.

Rožajka Aida Kurpejović smatra da je vladin plan katastrofalan i nada se da će Skupština osujetiti namjeru da se smanje naknade. Ona je pozvala majke na protest ispred Vlade kako bi se usprotivile smanjenju naknada.

“Žene treba da izađu na protest, jer su se mnoge za ovu naknadu izborile protestujući i sada treba tako i da je branimo. Znate kako je kada nemate ništa i onda dobijete 192 eura mjesečno, barem neke osnovne stvari podmirite. Ako krenu da ih smanjuju staće tek kada ih ukinu. Da su povećali pa u redu, a smanjivanje je nedopustivo”, poručuje Kurpejović.

Cetinjanka Aleksandra Vušurović ogorčena je na Vladu zbog prijedloga da se smanje naknade, i ističe da bi 20.000 majki, koje su dobile naknadu, trebalo da izađe ispred Vlade i protestuje zbog takve namjere jer se udara na njih njihovu djecu.

“Ovo je sramni predlog. Neshvatljivo je da neko dođe i otme suvu koru hljeba nečijoj djeci iz usta. Sramna je i pomisao na to, a kamoli tražiti da se to izglasa. Ako su već tako zabrinuti za državu zašto se procenat smanjenja plata i naknada nije zarotirao, nego po sirotinji što više da se udara. Neću da pitam dokle jer ovome karnevalu nema kraja. Ovo navodi na pomisao da je država pred bankrotom, ako majka treba da od 144 eura nadoknade mjesečno da prehrani svoju djecu”, istakla je Vušurović.

Ona navodi da su majke naknadu uglavnom koristile za plaćanje računa državi.

“Da ne pričamo o obući, odjeći, higijeni i svakodnevnim potrebama školaraca. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovaj narod osvijesti. Mi nijesmo tražile naknade, nego su nam ih dali, ne znam zašto ih sada otimaju. Ovo je igrica, dati nadoknade da se što više ljudi ukloni sa biroa i socijalnih davanja, a onda polako i ovo ukidaju. Ovim činom se direktno naša djeca tjeraju na ulice, da postanu sve ono što ulica pravi od čovjeka, a svi znamo šta je to. Sledeća stvar koju bih naglasila je da je upravo to razlog da se nastavi njihova borba sa kriminalom i sa kriminalcima koje oni stvaraju od naše djece. Evo predlažem tom ministru koji je došao na ideju da se smanje naknade da on sa svojom porodicom samo mjesec živi sa našim primanjem, pa da vidimo da li bi nakon toga tražio smanjenje”, istakla je Vušurović.

Majka devetoro djece iz Kotora Žaklina Perović izjavila je za „Dan” da joj je naknada dosta pomogla u kupovini osnovnih potrepština za djecu jer ima i bebu od dva mjeseca. Ona ističe da bi rado izašla i na protest kojim bi se tražilo zadržavanje istog iznosa naknade.

“Neka se premijer sjeti da zaštiti majke. Ne razumijem zašto su od nas krenuli kada je u pitanju fiskalno disciplinovanjem, mi ionako nemamo mnogo. Meni je muž nezaposlen. Neka mi Vlada kaže kako ja sa 144 eura da nahranim, obučem i školujem djecu”,  upitala je Perović.

Njena sugrađanka Slavica Stjepović je podstanarka, a ima troje djece od kojih je dvoje maloljetno.

“Podstanar sam i plaćam kiriju 160 eura. Ova naknada mi je barem bila garant da neću završiti na ulici, ali ako je smanje znači da neću moći da pokrijem trošak za stan. To je bila jedina garancija koju sam imala, a za ostalo sam se snalazila, sad kada se smanji sve će biti teže”, kaže Stijepovićeva.

Njena sugrađanka Zeliha Murić smatra da je nepravedno naknade majkama smanjiti za 20 odsto, a funkcionerima plate za svega osam odsto. Ona smatra da oni što su na visokim funkcijama 100 eura smanjenja i ne primijete, dok je sirotinji svaki euro veliki.

“Od 192 eura naknade barem se može doručak djeci spremiti. Meni muž ne radi i ovo nam je bilo jako značajno, barem neku sigurnost imaš, malu ali je tu. Zaista se nadam da nam ove naknade neće smanjiti jer smo ih tek i dobili. Rano su krenuli da ih smanjuju”, kaže Murić.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je „Danu” da Vlada još nije dostavila predlog budžeta sa pratećim, najavljenim predlozima zakona, iako je rok za predlaganje budžeta istekao 15. novembra. Damjanović je poručio da bi dizanje ruke za izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, odnosno smanjivanje naknada za majke, značilo dizanje ruke na najugroženije u državi.

On je naveo da je već otpočeo scenario na koji je ukazivao u slučaju da ne dođe do promjene vlasti.

“U planu konsolidacije koji iznosi 127 miliona eura, svega 10 odsto tog plana zasnovano je na naplati 12 miliona eura zaostalog poreskog duga, a zna se da je taj dug oko 700 miliona. Znači Vlada planira naplatu manju od dva odsto ukupnog poreskog duga”,  kazao je Damjanović.

On je naveo da je za borbu protiv sive ekonomije i utaje poreza u državi, u kojoj je siva ekonomija na nivou od oko jedne milijarde eura, predviđeno svega 15 miliona.

“Ova nemoć i nedostatak političke volje da se suzbije siva ekonomija, šverc, naslijeđeni monopoli, neplaćanje koncesije, neoporezivanje nelegalne imovine, odnosno potkradanje države od privilegovanih kompanija i pojedinaca, nadomještena je novim nametima koje će platiti građani prosječnih ili ispod prosječnih primanja. Tako ćemo čak 32 miliona da platimo po osnovu povećanja cijena goriva što je ukupno veći iznos od svih ostalih novih prihoda, jer je to lakše nego obračun sa kriminalom koji potkrada budžet. Ipak je najveća blamaža pokušaj da se umanje naknade za majke, za koju se nadam da neće biti realizovana i da će kolege koje su i sada u vlasti, a podržale su naknade majkama da ostanu dosljedni”, kazao je Damjanović, pozivajući Vladu da da tačnu cifru kolika su tačna fiskalna opterećenja za naknade, kada se ima u vidu da su mnoge žene naknadom zamijenile penziju ili posao u javnoj upravi, te da su tako rasteretili budžet.

U Opštinskom odboru Liberalne partije su zabrinuti zbog odluke Vlade Crne Gore o smanjenju naknada majkama sa troje i više dece. Pozvali su nadležene da još jednom preispitaju odluku.

Predsjednik Opštinskog odbora Liberalne partije Samedin Agović ocijenio je da je ta odluka korak nazad u socijalnoj zaštiti stanovništva i pravno neodrživa.

“Upozoravamo poslanike u Skupštini Crne Gore iz svih partija, da bi podrškom izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, dodatno ugrozili elementarna ljudska prava i ličnu egzistenciju velikog broja porodica što bi sigurno za posledicu imalo novi talas ekonomske migracije stanovništva sa sjevera Crne Gore”, istakao je Agović.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude