VIDEO: Spektakularni snimak polarne svjetlosti iz svemira

NASA je objavila snimak sa Međunarodne svemirske stanice na kome se vide sjeverna i južna polarna svjetlost i izlazak (zalazak) Sunca.

Polarna svjetlost je svijetlenje noćnog neba, obično u polarnim zonama. Na sjeveru se naziva aurora borealis (lat. Aurora borealis), a kada se javi na Južnom polu aurora australis (lat. aurora australis). Pošto su obje aurore istog porijekla naučnici pojavu nazivaju “polarna aurora” (“aurora polaris” – lat. sjeverna zora). Ime “sjeverna zora” je nastalo od utiska koji se stiče pri pojavi aurore, posebno gledano iz Evrope, na sjevernom horizontu se ukazuje crvenkasta svjetlost kao, na istoku, u zoru, pred izlazak sunca, prenosi Alo.

Kada je Sunčeva aktivnost pojačana ili dođe do erupcija na Suncu do Zemljine površine dospije veći broj naelektrisanih čestica koje tada poremete i već postojeće. Tada neke naelektrisane čestice prateći linije magnetnog polja bivaju usmjerene ka magnetnim polovima. Poznato je da kada se naelektrisana čestica kreće ubrzano spiralno oko linija magnetnog polja (a to je tada slučaj) da one tada emituju svjetlost. Upravo ta svjetlost predstavlja Auroru Borealis.

(CDM)