Zbog čega treba izbjegavati aparate za sušenje ruku u javnom WC-u?

Nova tehnologija uvijek nas oduševljava svojom praktičnošću i lakoćom korištenja. Jedan od modernih uređaja koji svakodnevno koristimo u javnom toaletu je i aparat za sušenje ruku na bazi pritiska vazduha koje je skoro izbacilo iz upotrebe papirne ubruse.

Sve što treba učiniti je da mokre ruke gurnete u ili ispod uređaja koji snažnim istiskivanjem vazduha suši ruke u roku od desetak sekundi, a vi ne morate da dodirnete baš ništa.

Ali prema posljednjem istraživanju, moderni aparat za sušenje ruku može biti opasan za zdravlje.

Naglasak testiranja uređaja bio je na širenju opasnih bakcila poput ešerihije coli i virusa gripa, te su upoređene tri najčešće tehnike sušenja ruku – papirnatim ubrusom (koji upija vlagu), aparatom za sušenje na topli vazduh (koji suši ruke) i modernim aparatom za sušenje ruku na pritisak vazduha (koji cijedi ruke).

Naime, tokom pranja ruku na koži uvijek ostane određen broj virusa i bakterija. I dok ih papirnim ubrusom možemo ukloniti sa dlanova, bez straha od njihovog širenja, moderni aparat za sušenje ruku te iste bakcile raspršuje po vazduhu i to na udaljenost radijusa od čak tri metra.

Zadovoljna.hr