Brat Ernesta Gevare: Če je bio čovjek, ne pravite od njega idola

Brat Ernesta Gevare želi da ljudi njegovog brata “skinu s pijedestala” i posmatraju ga kao “čovjeka”.

U svojim memoarima napisanim 50 godina poslije smrti slavnog Čea, njegov najmlađi brat Huan Martin Gevara, piše da bi njegov brat “mrzio to što su ga pretvorili u idola”.

Huan Martin se prisjeća svog brata kao čovjeka posvećenog porodici, idealiste i avanturiste, ali i posvećenog intelektualca. Upravo zbog toga želi da se “bori protiv tog mita i svom bratu vrati ljudsko lice”.

“Ernesto je bio čovjek. Moramo da ga skinemo s pijedestala. Mrzio bi to što su ga pretvorili u idola. Treba da shvatimo da je bio normalna, čak i obična osoba”, rekao je Huan Martin i dodao da ga je Če uvijek gledao “kao sina”.

“Među nama je 15 godina razlike. Slušao sam ga više nego što bih slušao bilo koga drugog. Bio mi je zamjena za oca. Ali, istovremeno smo uživali u stvarima u kojima uživaju braća – igrali smo fudbal, provodili smo se”, napisao je on u memoarima.

“Odrastao sam u Ernestovoj sjenci. Nikad nisam uspio da pobjegnem od nje. Do 1956. bio sam Huan Martin Gevara, od 1957. bio sam brat revolucionara Ernesta Gevare, druga Fidela Kastra i neustrašivog ratnika. A onda i legende. Njegovo odsustvo me je rastužilo. Njegova smrt me je uništila”.

Huan Martin sada ima 72 godine i živi u Buenos Airesu. Proveo je više od osam godina u argentinskom zatvoru pod vojnom huntom zbog političkih aktivnosti i veze sa Čeom.

Osnovao je udruženje “Por las huellas del Che” (Na Čeovom putu), posvećeno očuvanju nasljeđa njegovog brata.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude