HEROJ IZ STOKHOLMA Video je da kamion smrti kosi ljude, a onda seo za volan i STAO MU NA PUT

Zahvaljujući čuvaru koji je sedeo u svom kombiju ispred švedske robne kuće u Stokholmu, spašene su stotine života u terorističkom napadu koji se dogodio u petak u ovom gradu.

Santjago Kueva (27), rođen u Ekvadoru, bio je na pauzi za ručak kad je ugledao veliki kamion kako juri ulicom i kosi sve pred sobom: ulične svetiljke, klupe, žardinjere sa cvećem.

– Tad sam vidio ljude kako lete u vazduhu. Osećao sam da ka

mion sigurno ide pravo prema zgradi parlamenta s ciljem da se zabije u nju – ispričao je Kueva.

Prva pomisao, ispričao je, bila je da zaštiti ljude i švedski parlament, udaljen samo 500 metara.

Kueva je tada poduzeo herojski čin i pojurio je svojim kombijem ravno na put jurećeg kamiona.

– Nije me bilo strah. Bio je to ustvari čudan osećaj. Kamion je dolazio prema meni i ja sam se samo fokusirao da pomognem zaštititi ljude na neki način. Tako sam odvezao kombi pred kamion kako bih ga zaustavio da ne može da ide dalje”, rekao je za MailOnline 27-godišnji Ekvadorac koji živi u Švedskoj od 1996. godine.

Vozač otetog kamiona u tom trenutku se uspaničio i izgubio kontrolu nad vozilom koje je počelo da krivuda i na kraju se zabilo u trgovački centar i zapalilo, piše Jutarnji list.

Foto: Noella Johansson / EPA;

Santjago Kueva je iskočio iz svog kombija i pojurio da pomogne povređenim i umirućim ljudima. Terorista je tada, veruje Kueva, iskoristio gužvu i paniku koja je zavladala u robnoj kući i stopio se s gomilom i tako odšetao s mesta napada.

Kuevu i dalje kopka misao šta bi bilo da se s kolegom nije zadržao na ručku van prodavnice 10 minuta duže nego što je trebalo. Možda bi, pomišlja, upravo prelazio ulicu u trenutku kada je kamion kosio sve pred sobom, pa mu je tih 10 minuta kašnjenja zasigurno spasilo život.

Njegova porodica ponosna je na svog heroja, ali on se ne oseća tako.

– Bila je to moja dužnost. Nosio sam uniformu, a ljudi se ugledaju na nekoga ko nosi uniformu. Ne na isti način kao policajac, ali slušaju me kada im kažem da odu na primer – ispričao je Santjago i dodao: “Barem je dobar osećaj da sam pokušao nešto da uradim”.

blic.rs

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude