Gasovi: Šta vam tijelo poručuje ovom neugodnom pojavom?

Gasovi su normalna tjelesna reakcija koja se događa u crijevima, iako većini izazivaju nelagodu, posebno ako su glasni. Ali, šta nam tijelo poručuje tom pojavom?

1. Poremećaj broja bakterija

Bakterije izazivaju fermentaciju, odnosno razgradnju hrane koju smo pojeli. Taj proces započinje u želucu i nakon toga u debelom crijevu, ali ponekad se nastavlja i u tankom zbog čega dolazi do oslobađanja gasova.

2. Jedete na brzinu

Ako imate naviku da jedete brzo ili pričate dok uživate u obroku, tokom ove radnje progutate velike količine vazduha. Vazduh pomiješan sa hranom dolazi do želuca i uzrokuje nadutost, a time i oslobađanje gasova.

Što više vazduha unesete u tijelo to će se više vaš stomak naduvati.

3. Intolerancija na hranu

Iako ste možda tokom cijelog života uživali u mlijeku i mliječnim proizvodima bez ikakvih problema, to se tokom godina života može promijeniti. Tijelo može postati intolerantno na laktozu u ovim namirnicama pa se ne može variti.

4. Neredovna probava

Obavljanje velike nužde krucijalno je za zdravlje vašeg organizma. Na taj način iz tijela izbacujete ostatke hrane koji mu nijesu potrebni. No, ako odbačena hrana ostane predugo u probavnom traktu, bakterije koje “odrađuju” posao uzrokuju fermentaciju i oslobađanje plinova koji se gomilaju u crjevima.

5. Teška hrana i gazirana pića

Hrana koju unosite u organizam u njemu ostaje dugo i tokom procesa probave, koji započinje u ustima, prolazi kroz brojne promjene. Pržena i masna hrana vrlo se teško vari i dugo se zadržava u crijevima.

CDM