REKORD: U Kolašinu pronađen džinovski smrčak težak jedan kilogram

U porodici Čobeljić kažu da se godinama bave branjem pe- čurki i ostalih šumskih plodova, ali da nijesu naišli na smrčak ni približne težine.

– Smrčak tražimo tokom aprila i maja, a on već u drugoj polovini maja prolazi. Brali smo one standardne smrčke visoke do 15 cm i teške stotinjak grama i naišli na ovaj pravi trofej među pečurkama – pričaju Čobeljići.

smrcakPrije nekoliko godina, kod Sanskog Mosta u BIH ubran je smrčak težak 930 grama i to je bio pravi kuriozitet među beračima i poznavaocima te pečurke. Smrčak je izuzetno cijenjena pečurka u kulinarstvu, ali i u farmaciji. Major Puletić koji se bavi otkupljivanjem i preradom pečurki, potvrdio nam je kako je moguće naići na tolike plodove smrčka.

– Pogotovo u područjima gdje ima četinarske šume može se naći na velike primjerke smrč- ka. On se obično pojavi tamo gdje istrune smrča ili neki drugi četinar. Prije nekoliko godina, kada je bio dobar rod smrčka, takođe su zabilježeni primjerci koji znatno nadmašuju prosječne težine i visine – kazao nam je Puletić. (Pobjeda)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude