Kraj ljubavne priče: Klepetan se nije vratio Malenoj

Prošle godine je kasnio sedam dana, a Malenoj je u gnezdo sleteo prljav i umoran tek 30. marta. Ove godine ga još nema.

”Bilo je ružno vreme u Grčkoj što ga je usporilo na njegovom putu dugom 13.500 kilometara, ali je ipak došao. Ove godine Malena i ja očekivali smo da će doći s ostalim rodama, nadu nismo gubili sve do nedelje kada mu je bio zadnji rok. Sada je već jasno da ga nema, sigurno mu se nešto dogodilo”, rekao je Stjepan Vokić iz Brodskog Varoša, čovek koji brine o rodi Malenoj više od dve decenije.
Stjepan nije skrivao razočaranje što se Klepetan ove godine nije pojavio.
”Pripremio sam mu kantu sa ribom, jer uvek bi posle dolaska sleteo Malenoj u gnezdo, malo bi se odmorio i došao bi kod mene da ga nahranim”, rekao je Stjepan brišući suzu s lica.
Malena je čekala svog Klepetana, danima je odbijala udvaranje mladog mužjaka rode koji joj je dolazio u gnezdo. Na kraju je poklekla, prihvatila je pridošlicu, s kojim će ove godine izvesti prve mlade rode.

Priča o Malenoj i Klepetanu počela je pre 24 godine kada je domar lokalne škole Stjepan Vokić spasao ranjenu rodu koju je pronašao kako bespomoćno leži uz put. Nazvao ju je Malena i bez razmišljanja je udomio jer njeno ranjeno krilo više nije moglo da je zimi nosi u južne krajeve.
Narednih devet godina Malena je provela s Vokićem koji joj je donosio hranu i zabavljao je. Jedno drugome su bili dobro društvo pogotovo u zimskim danima. Međutim, jednog proleća pre 14 godina u njihov život je uleteo rodan Klepetan. Vrlo brzo između njega i Malene rodila se ljubav koja je na svet donela i prve male rode.
Sve do ove godine Klepetan je redovno zimi odlazio na jug, a u martu se vraćao Malenoj u gnezdo.
Izvor: N1

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude