HRISTOS VASKRSE! Srećan vaskrs svim vjernicima pravoslavne, katloličke i protestantske vjeroispovjesti

Najradosniji hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici  i pravoslavne i katolicke i protstanske vjeroispovjesti.

Praznik vaskrsenja Gospodnjeg slavi se tri dana, a hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse.

Za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom. Vaskrs je pokretan praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u litiju oko crkve. Poslije trećeg ophoda staje se pred crkvena vrata. Sveštenik sa krstom, svijećom i kadionicom pjeva tropar Vaskrsa Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darovao.

Potom se otvaraju dveri i ulazi u hram. Nastavlja se jutrenje, poslije koga slijedi uskršnja liturgija na kojoj se oni koji su postili priređuju Svetim tajnama. Na kraju Liturgije svi vjernici se pozdravljaju riječima Hristos vaskrse i potvrđuju vjeru sa Vaistinu vaskrse.

Pravoslavni narod se nakon liturgije okuplja u domovima uz svečanu trpezu, na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije predaje ga onome čije je bilo jače.

Redakcija portala “Spiritus Movens” svim čitaocima koji slave danas najveći hrišćanski praznik,  kada je pravda pobijedila grijeh, kada je zdravlja pobijedilo bolest, kada je sila pobijedila slabost , kada je vjera pobjedila strah , kada je život pobjedio smrt i Gospod Isus Hristost izašao iz tame u svjetlost i zamjenio memlu i tišeinu groba za slavu i radost trona Bozjega, u svu vječnost! Danas Vam želim dobro zdravlje, mir u duši i radost u srcu, uz onaj sveradosni hrišćanski pozdrav:

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude