Amfilohije: Prvi hram posvećen Njegošu sletio je sa Lovćena

Objavljeno: 21. 05. 2017 – 22:24

Amfilohije: Prvi hram posvecen Njegosu sletio je sa Lovcena

„To se desilo kada je oskrnavljen njegov grob, njegove mošti utamničene, kada je oburdana njegova crkva koju je sam projektovao i sagradio i posvetio je svome stricu. Onda je iz tog kamenja podignuto, evo, četrnaest ili petnaest lovćenskih crkava. I sada, ne slučajno, i ovdje u Baru, pored ovoga veličanstvenoga hrama posvećenoga prvom našem svetitelju, kralju i mučeniku, i svjedoku samožrtvene ljubavi prema Bogu i prema bližnjima“, rekao je Amfilohije.

Dodao je da su sjedinjenjem Jovana Vladimira i Petra Lovćenskog Tajnovidca kroz dva hrama postavljeni temelji obnove oskrnavljenog, razorenog hrama na Lovćenu, te da se nada u Boga da će pokoljenje i sva Crna Gora biti ispunitelj tog zavještanja i pozvao vjernike da se i sami pomole za to.

„Da se vrati zlatni krst na Lovćen i da se ponovo Lovćenski Tajnovidac oslobodi iz tamnice. Da bi se kroz njega, kroz njegove svete mošti, kroz njegovo bogoslovlje, njegov um, njegovu mudrost i njegovo znanje podigla i obnovila duša Crne Gore“, rekao je Amfilohije.

 

On je Zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca posthumno odlikovao Isa Mahmutovića, koji je prilikom rušenja crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka odbio da učestvuje u tome i zbog toga ostao bez posla.

Novosagrađeni hram nalazi se u porti hrama Svetog Jovana Vladimira.

 

IZVOR: Mitrpolija.com

 

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude