Mošti Sv. Leopolda Mandića biće izložene u Herceg Novom

Mošti Sv Leopolda – Bogdana Mandića, jedinog rimokatoličkog sveca rođenog u Crnoj Gori, 15. i 16. septembra biće izložene u crkvi koja nosi njegovo ime u Herceg Novom, a spomen ploča na njegovoj rodnoj kući u ovom gradu, ni 12 godina od pokretanja inicijative, nije postavljena, piše dnevni list DAN. Termini su potvrđeni, a na lokalnoj zajednici je da upriliči organizaciju ovog događaja.

Nova vlast, koju će tvoriti koalicija Demokrate Crne Gore, DF, SNP, Novska lista i SDP-URA, bi trebalo da  odgovori ispitu na kojem su pale sve prethodne.

Ipak, građani su skeptični jer najveći dio  buduće koalicione vlasti, upravo predstavljaju stranke koje su punih 14 godina obećavale da će spomen ploča biti postavljena. Odlazeća vlast DPS-Izbor, se tokom dvogodišnjeg mandata, takođe nije proslavila na pomenutu temu, osim u obećanjima

Catholic Online 

Osim toga, nova vlast, treba da bude obrazovana, i tek je očekuju konstitutivna sjednica SO, nova zasijedanja sa tačkama odabira predsjednika SO, predsjednika Opštine, te raspoređivanja članica konstituenata koalicije na čelna mjesta resora unutar lokalne uprave i mjesta direktora preduzeća, pa Novljani s pravom strahuju da će se do tada ući duboko u sezonu, te da vremena za odavanje počasti svecu, makar i na minimalan način, poput postavljanja spomen ploče, neće biti.

Podsjetićemo da je 2005.godine, „ rovovski rat“ na omiljene nacionalne teme na jednom od skupštinskih zasijedanja omela inicijativu Građanske partije i Gorana Skrobanovića,  da se pomenutom svecu postavi spomen ploča.

Prije par godina, kada je na čelu grada bio  gradonačelnik Dejan Mandić, Kotorska biskupija je Opštini Herceg Novi poklonila  Gradski park, a na ceremoniji je gradonačelnik  obećao podizanje spomen ploče na rodnu kuću sveca.

Skupština opštine Herceg Novi je na sjednici održanoj 20. septembra 2013. godine, donijela  program podizanja spomen-obilježja na teritoriji Opštine Herceg Novi u 2013. godini, koji je predviđao podizanje spomen-obilježja kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću, spomenik popu Savu Nakićenoviću i spomen-ploču svecu Leopoldu Bogdanu Mandiću.

Na ovaj predlog programa, Ministarstvo kulture Crne Gore dalo je saglasnost 3. septembra iste godine, ali spomen ploča nije postavljena.

Koalicioni partneri DPS- Izbor, na vlast su došli 2015.godine, a prva njihova  najava o podizanju spomen ploče, odnosila se na  12.maj 2016.godine, na dan rođenja sveca, ali ju je tada, kako su objasnili iz lokalne uprave, stopirala kotorska Biskupija, zarad ispravke teksta koji bi trebalo da krasi spomen ploču.

Potom, je postavljanje spomen ploče,  najavljeno na dan upokojenja sveca, 30.jula, što nije učinjeno, a onda je  junu 2016. godine, lokalna uprava saopštila   da će spomen ploča biti postavljena, na dan svečeve beatifikacije 16.oktobra, što takođe nije učinjeno. Već u septembru prošle godine, saopšteno je da će spomen ploča biti postavljena 12.maja tekuće godine, ali ni to nije učinjeno.

 

–  Pri proceduri donošenja Odluke o postavljanju spomen – obilježja,  Hrvatsko građansko društvo Crne Gore je Opštinu Herceg Novi podsjetilo na svoj zahtjev, po kom bi natpis na spomen ploči trebalo da naglasi da je Leopold Mandić svetac rimokatoličke crkve iz reda kapucina sa preciznim datumom rođenja, što nije bilo predviđeno prvobitnim natpisom.

Navedeni zahtjev je ocijenjen kao opravdan, te se po Zakonu o spomen – obilježjima morala ponovo tražiti saglasnost Ministarstva kulture, što je dovelo do odlaganja postavljanja spomen ploče u odnosu na planirani datum.

Dalji postupak podrazumijeva da postavljanje spomen ploče odobri Skupština Opštine Herceg Novi, tek nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva kulture, a Sekretarijat za kulturu priprema materijale kako bi takvu odluku predložio, rečeno nam je lani iz lokalne uprave.

Na naš upit, da li je lokalna uprava razmišljala u pravcu, da osim spomen ploče, u rodnoj kući sveca opredijeli makar jednu prostoriju, kako bi domaći i turisti imali priliku da se upoznaju sa životopisom sveca, kupe suvenir i na takav način daju ne samo omaž svecu, nego i ulože napor u razvoj vjerskog turizma, odgovoreno nam je, da to u ovom trenutku  nije prioritet.

– Za bilo kakvu izmjenu u prostoru na rodnoj kući Leopolda Mandića, pored skupštine stanara, neophodna je saglasnost Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, pa tako i za izgradnju suvenirnice. Kao posebno sporno pitanje bi se postavilo i pitanje vlasništva na takvom prostoru. Prioritet lokalne uprave je postavljanje spomen ploče, a potom će se razmatrati i prijedlozi poput ovog na koji se odnosi Vaše pitanje, saopšteno nam je tada iz lokalne samouprave.

Ispravka teksta, koji sadrži svega jednu rečenicu…trajala je preko godinu, bar kada je riječ o sada već odlazećoj vlasti.

Inače, 17.marta 2016.godine, Opština Herceg Novi dobila je saglasnost Ministarstva kulture na Predlog oduke o postavljanju spomen ploče Sv. Leopoldu Mandiću, na njegovu rodnu kuću.

Tada je iz  Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu istaknuto  da je Odluka o postavljanju spomen ploče Sv. Leopoldu proslijeđena skupštinskoj službi, te da će se nakon usvajanja Odluke od strane odbornika, spomen ploča „ postaviti u najkraćem mogućem roku“.

Ipak, uprkos najavi da će to učiniti 12.maja 2016.godine, ceremonija je izostala uz obrazloženje da je procedura dobijanja saglasnosti Skupštine stanara zgrade u kojoj je svetac rođen, potrajala, baš kao i dobijanje saglasnosti resornog Ministarstva.

Potom je Kotorska biskupija  zaustavila proces stavljanja ploče zbog teksta  koji joj je bio sporan.

S druge strane, Goran Skrobanović, konzervator i restaurator, koji je ujedno predlagač i pokretač inicijative, još kada se nalazio na čelu GP, ostao je pri stavu da je spomen ploču trebalo postaviti 12.maja 2016.godine, na 150. godišnjicu rođenja sveca.

Naglasio je, da je minula vlast napravila grešku u tekstu koji je trebalo da bude ispisan na ploči.  Skrobanović je predlagao da na ploči bude ispisano: “U ovoj kući se rodio Leopold Bogdan Mandić, 1866. godine, svetac Katoličke crkve”. Crkva je tražila da još stoji “kapucin”, ali prošla vlast je odredila tekst u kojem je pisalo da se rodio Leopold Bogdan Mandić i ploču podiže Opština Herceg Novi.

– Smatrao sam da ploču podiže grad Herceg Novi, kao zahvalnost u sjećanje na znamenitog Novljanina, dakle, ne Opština, nego grad. Oni  su imali problem i sa mjestom rođenja sveca. Tako su 90-te izašle iz nekih, ali iz nekih nisu nikad. Rekao sam, dignite ploču na Škveru, to je spomen čovjeku koji se tu rodio i ništa drugo, kazao je Skrobanović.

Prema njegovim informacijama 12. maja je 2016.godine je  u Herceg Novi trebalo da stigne 400 autobusa, 20 hiljada gostiju, gradonačelnici Padove, Rima, Splita, Omiša, dubrovački župan, ministar kulture Hrvatske.

Hoće li nova vlast odgovoriti zadatku, ali i nesumnjivo velikom broju vjernika koji će se 15.i 16.septembra sliti u Herceg Novi,  tek ostaje da se vidi

Izvor: DAN

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude