Mihailo: Ne bi me čudilo da vlast Amfilohiju dozvoli gradnju crkve kod Hiltona

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručuje da je Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije inspirator svim neprijateljima Crne Gore, a dokaz su rezultati koje demonstrira veliko srpska opozicija, kojoj je on lično uzor i stvarni čelnik.

Kako se navodi u saopštenju Mihaila, prije nekoliko dana, u Podgorici, na Koniku, popovi Beogradske patrijaršije, predvođeni Amfilohijem, služili su liturgiju i postavili krst i ikonu, na državnom placu namijenjenom trgovini i poslovanju.

“Proglasili su ga svetim i osvećenim, što je blasfemija, i tako očitovali namjeru da ga otmu, i gradnjom crkve na njemu, stave u protivdržavnu i anticrnogorsku funkciju.To je invazija na naš vjerski senzibilitet. Takav akt ne proizvodi nikakve posljedice. U protivnom, recimo osvećenjem kakvog saobraćajnog čvorišta  mogli bi tražiti i sticati pravo da na njemu grade crkvu. Kakav je Amfilohije, i kako se vlast prema njemu odnosi, ne bi se čudio da posegne za raskrsnicom kod hotela „Hilton“ u Podgorici da na njoj gradi crkvu, i da mu to odobre”, kaže Mihailo.

Kako dodaje, Amfilohija kvalifikuje odsustvo bilo kakvih obzira i  ograda prema temeljnom moralnom proncipu – ljubavi prema sopstvenoj domovini Crnoj Gori – koju je on utopio u velikosrpsko more, s namjerom da je iskopa.

“I on, i svi oko njega, i u svoj beogradskoj patrijaršiji imaju veliko razumijevanje za sve  anticrnogorske ideje, radnje i djela.A svi znamo i da je bio je sramota za Crnogorce u vremenu rata na Dubrovniku, u kojemu je djelovao s pozicije ratnoga huškača, zašto nikada nije odgovarao. A danas je još udružio i kriminale strukture s crkvom, da bi podupirale velikosrpske interese na štetu crnogorskih, i ne trpi nikave sankcije.Zbog takvoga blagonaklonoga odnosa vlasti prema njemu i njegovijama, samo mogu da kažem, da ko s đavolom tikve sadi, da mu se o glavi obijaju, i obiće se i ovoj državi i vlastima. A mi ćemo poduzeti sve demokratske mjere da stanemo na kraj ovakvoj njegovoj raboti, koja vrijeđa naša nacionalna i patriotska osjećanja”, zaključuje mitropolit Mihailo..

Analitika

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude