Vujanović: Potvrđeno da je poziv za NATO izvjestan

“Izvjesno je da će Crna Gora dobiti poziv u NATO što su mi i potvrdili sa najvećih adresa NATO-a na vrlo jasan način i prognozirali da je sada pitanje dana, ili rekao bih više sati, kada će Crna Gora dobiti poziv za NATO”, rekao je Vujanović

Izvjesno je da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, rekao je predsjednik države Filip Vujanović, navodeći da su mu to potvrdili sa najvećih adresa Alijanse.

On je danas, nakon učešća na samitu UN o klimatskim promjenama, kazao da će dan kada Crna Gora dobije poziv za NATO, biti veliki dan za državu.

“Izvjesno je da će Crna Gora dobiti poziv u NATO što su mi i potvrdili sa najvećih adresa NATO-a na vrlo jasan način i prognozirali da je sada pitanje dana, ili rekao bih više sati, kada će Crna Gora dobiti poziv za NATO”, rekao je Vujanović.

On je naveo da je iskoristio priliku da iskaže poštovanje predsjednicima država i Vlada NATO-a za podršku Crnoj Gori za članstvo u Alijansu i za očekivanu odluku narednih dana o pozivnici.

Iz kabineta Vujanovića saopšteno je da se u Parizu susreo sa predsjednicima SAD, Francuske, Turske, Rumunije, Litvanije, kancelarkom Njemačke, predsjendikom Vlade Kamerunom, predsjednikom Vlade Italije, predsjednicima Vlada Grčke i Holandije.

Navodi se da je Vujanović u ime Crne Gore iskazao poštovanje za njihovu podršku.

“Mogu reći sa punom izvjesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO-u. Svi su saopštili da je Crna Gora zaslužila taj poziv i da smo sa jednim vrlo vrijednim djelovanjem, pokazali da smo u stanju da osvojimo standard NATO-a”, rekao je Vujanović.

On je podsjetio da Crnu Goru obaveze tek očekuju, kao i da će se poziv ratifikovati u parlamentima 28 država NATO-a.

Vujanović je ukazao i da će Crna Gora tada dobiti mogućnost da postane punopravna članica NATO-a.

“Završili smo jedan ogroman posao koji nijesmo dovršili na prošlom samitu NATO-a u Kardifu. U obavezi smo da inteziviramo naše aktivnosti, pokazujući da smo pouzdan partner NATO-a”, dodao je on.

Prema riječima Vujanovića, Crna Gora time dobija nove mogućnosti razvoja ekonommije, mogućnosti za radna mjesta, za veći standard građana i za bolju političku poziciju.

“Ono što uvijek želim da naglasim, ovo je novo ubrzanje procesa evropskih integracija. Sa članstvom u NATO-u mi ćemo ubrzanije ići prema Evropskoj Uniji. Mislim da će dan kada dobijemo poziv za NATO, biti veliki dan za Crnu Goru”, poručio je on.

Vujanović smatra da će to biti nova potvrda vrijednosti Crne Gore i snažna potvrda referenduma kojim je Crna Gora postala nezavisna.

On je ocijenio da je konferencija o Klimatskim promjenama bila prilika da se pokaže jedinstvo međunarodne zajednice u savlađivanju globalnog izazova klimatskih promjena “koji je uz terorizam, svakako, najveći globalni izazov”.

“Dobro je da se iz Francuske i Pariza uputila poruka da sve države međunarodne zajednice moraju da budu zajedno. Da bi svojim zajedničkim mjerama ostvarile djelovanje u svim aktivnostima u funkciji obezbjeđenja i zaštite kompletnog čovječanstva od klimatskih promjena”, ocijenio je Vujanović.

On je rekao da je Crna Gora iskazala jasan odnos zajedničkog djelovanja u tim aktivnostima usvajanjem Agende održivog razvoja do 2030. godine i iskazala spremnost državnih i privrednih mjera i učešće svih subjekata društva u obezbjeđenju zdrave životne sredine.