Deset stvari koje je svaki PRAVI PODGORIČANIN(KA) uradio MAKAR JEDNOM

Podgorica je, u globalnim okvirima, mali grad. Kasaba, rekli bi Podgoričani. Ipak, mali grad je najveći crnogorski grad u kojem sada živi najmanje onih koji sebe zovu “pravim Podgoričanima”. Neki vole da se okite titulom “Staropodgoričanin” kao ordenom koji im prirodno pripada.

Poznajući ih, i upoznajući, došli smo do najmanjeg zajedničkog imenitelja “pravog Podgoričanina/ke”.

1. Svaki pravi Podgoričanin gine za “Budućnost”. Nismo upoznali nijednog koji navija za neki drugi klub. Zna svaku postavu od nastanka kluba i bio je, uglavnom, na svim utakmicama, prvo sa tatom, pa onda sa sinom.

2. Ima makar jednog kuma ili najboljeg prijatelja druge vjere – muslimani pravoslavce, a pravoslavci muslimane. Obilaze se i posjećuju na vjerske praznike i kunu se jedni u druge.

3. Makar jednom u životu je ispričao vic na račun Kolašinaca i Beranaca u Podgorici. Pravi Podgoričanin je, ipak, makar jednom zalegao za prava svakog sugrađanina, ma odakle da su doselili.

4. Svakom Staropodgoričaninu je Ribnica “sveta rijeka Gang” pa i kada je u njoj više plastičnih kesa nego vode.

5. Kada mu/joj kažete Karver, nema pojma gdje je to. Za njega/nju je to još uvijek Banja.

6. Svaki pravi Podgoričanin je makar jednom u životu pošao vozom na kupanje u Sutomore.

7. Kada Podgoričanki kažeš: Mala, lijepa si!, ona ti je makar jednom odgovorila: Makse tamo, nemoj da ti zovem sad brata!

8. Podgorica mu/joj je bila ljepša prije 30 godina, i još je zove Titograd.

9. Kad prolazi pored srušenog Kina “Kultura” ili Hotela “Crna Gora” srce mu se stegne.

10. Svete riječi svakog pravog Podgoričanina/ke su: Budučnost, Stara varoš, Ribnica, Sat kula, boza, baklava, tufahije, turska kafa. Ako im kažete “dojč” odgovaraju da “nemaju pojma što je to”.

Ako se slažete, podijelite sa prijateljima, i dodajte ako smo mi nešto zaboravili!

Izvor: volimpodgoricu.me