Šta slavimo 13.januara?

Definitivno shvatam da sve više ništa ne shvatam što se tiče poimanja pravoslavne vjere u Crnoj Gori, naročito ovu polemiku nekih vjernika na društvenim mrežama  oko toga šta se u tačno slavi 13.januara u Crnoj Gori? Da li je to „Srpska“ ili „Pravoslavna“ Nova Godina..

Ne, ne shvatam, kako može biti pravoslavna kada se zna da te „Julijanske nove godine“ nemaju vjerski značaj i simboliku za pravoslavnu vjeru a naročito zato što se zna da nijesu sve pravoslavne crkve zadržale stari julijanski sistem računanja vremena? Pa ako ne slave svi pravoslavci zašto se ona ne bi zvala „srpska“!? Naročito kada se zna da i tamo gdje se vjerski praznici računaju po julijanskom kalendaru (Bugarska, Rusija, Ukrajna i dr.), ljudi ovu novu godinu provedu na koncertima ozbiljne muzike ili u krugu porodice, svakako ne uz ovu kičastu praksa slavlja po ulicama, trgovima uz koncerte folk muzike ili neke naconalističke pjesme i sl.. to samo možete sresti kod Srba u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

No na stranu sve to ali duboko ne shvatam kako može da jedna srpska politička partija i nova anti-natovska kolacija bude organizator dočeka te „Pravoslavne nove godine“ (???) i to na glavnom gradskom trgu u Podgorici.. Takvo „pravoslavlje“ definitivno može proći samo kod nas u Crnoj Gori. Da se Pravoslavna Nova Godina ne slavi ispred nekog vjerskog objekta ili prisustu vjerskih poglavara, već na gradskim ulicama, uz popularnu narodnu muziku, vjerovatno i uz srpske zastave i  ravnogorski folklor..

I tako jedna partija i jedna politički pokret, pred našim očima privatizuje pravoslavnu vjeru, zloupotrebljava , simbole i lijepa vjerska osjećanja za praznike i stvalja ih u kontekst svojih političkih ciljeva i ideologije… Svojim političkim plaštom, ovim dočekom ta partija obuhvata sve one koji slave 13.januara, i one koji tvrde da je to „Srpska“ i one druge koji kažu da je „Pravoslavna“.. i što je još odvratnije podmećući kukavičije jaje anti-natovske i ravnogorske ideologije..

I tako dolazimo zaista do pitanja – šta se u Crnoj Gori slavi 13.janura.. ja definitvno to razumom ne mogu da shvatim, mada u srcu nekako znam jedno – da ovo ne može biti nešto hrišćansko i crnogorsko..

Sve se ovo dešava dok mi crnogorci vodimo jalove prepirke o „Julijanskom kalendaru“ i nazivu ove Nove Godine.. Pred našim očima se organizovano sve to pretvara ne u pravoSLAVLJE već u slavlje i veličanje jedna retrogradne, opasna, političke, nacionalističke, ravnogorske i anticrnogorske ideologija , koja sve to dodatno stvalja u aktuelni kontekst antinatovske i proruske kampanje .. Sve uz muziku i piće, neka nam je sa srećom, ja neću ići na to slavlje …

 

Piše:  Lav Lajović

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude