Jakšić o obaranju aviona: I Rusi i Turci će što prije preći preko ovog incidenta

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kazao je da je obaranje ruskoga aviona na granici Turske i Sirije incident kojim je Anakara pokazala koliko je nezadovoljna ponašanjem Moskve u Siriji. On je uvjeren da će u osjetljivoj situaciji, kakva trenutno jeste, i jedna i druga strana što prije preći preko ovog incidenta.

Jakšić je rekao da je obaranje aviona isključivo odluka Turske i da oni za to nijesu tražili nikakvo odobrenje NATO-a. On je podsjetio da ovo nije prvi incident između Rusije i Turske.

„Ruski ambasador u Ankari je do sada dva puta bio pozivan na razgovore, kako bi mu se prenijelo negodovanje Turske što ruski avioni, barem tako oni kažu, povrijeđuju turski vazdušni prostor. Ne zaboravimo da su Turci u oktobru saopštili da su oborili ruski dron, takođe na teritoriji Turske. Ovo je već jedna mini kolekcija incidentnih situacija. Turcima ovo obaranje služi da svojom odlučnoću pokažu koliko su ljuti na Ruse. Od kada su Rusi 30. septembra otvorili vazdušnu kampanju protiv Islamske države (ID), Turci su bili među onima koji su najžešće kritikovali Moskvu. Tvrdili su da ona ne gađa ciljeve ID, već da pomaže Asadovoj armiji i da gađa pobunjenike koje Turska faktički naoružava. Rusko-turski odnosi su u posljednje vrijeme na najnižoj tački poslije jednog dužeg perioda“, objašnjava Jakšić za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, ono što pokazuje da obaranje ruskog aviona nije neočekivano jeste činjenica da Rusija i Turska nijesu imali dogovore slične ranijim američko-ruskim, kojima je definisano da će dvije strane izbjegavati incidente u vazduhu.

„Amerikanci i Rusi su odmah, neposredno poslije ruskog angažmana u Siriji, otvorili direktne konsultacije da bi se izbjegle ovakve incidentne situacije. Vojni eksperti su prvi put od izbijanja ukrajinske krize direktno pregovarali, pa je poslije toga bilo izvještaja da su ruski i američki vojni piloti kontaktirali u vazduhu kako bi se izbjegla kolizija. Sa Turskom to nije bio slučaj, a njihovi avioni su takođe angažovani nad sirijskim nebom“, napominje sagovornik našeg portala.

Jakšić poručuje da će obaranje aviona biti zabilježeno kao još jedan incident u zahladnjelim odnosima dvije zemlje, te da će i Rusija i Turska što prije preći preko njega.

Podsjećamo, Turska je jutros oborila ruski bombarder Su-24 na granici sa Sirijom. Zvanična Ankara tvrdi da se to dogodilo unutar vazdušnog prostora Turske, a Moskva da avion nije napustio sirijsku teritoriju. Prema nepotvrđenim informacijama jedan od dvojice ruskih pilota je stradao po katapultiranju iz aviona.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude