“Prokleta avlija” na turneji u Crnoj Gori

Baletska predstava po noveli Iva Andrića “Prokleta avlija”, u režiji Nebojše Bradića, gostovaće tokom ljeta u novoj postavci u gradovima Crne Gore, a na jesen će biti prikazana i u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavio je danas produkcijski tim.

“To je svakako nova premijera, jer je nova premijera svako izvođenje predstave sa novim ansamblom. Ta energija se dobro uspostavila, igra se pročišćava, postaje esencijalna, usavršena i teži ka tom izrazu koji je bio prvobitni izazov, kako da Andrića pretočimo u savremenu igru”, rekao jeBradić na konferenciji za novinare.

Predstava koja je premijerno bila izvedena 22. jula 2014. na Budva grad teatru, prema riječimaBradića tokom ljetnje sezone biće izvođena na ljetnjim festivalima u Budvi, na Cetinju, u Tivtu i Baru, kao i na drugim gostovanjima.

Baletska predstava “Prokleta avlija” rađena je u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru i Narodnog pozorišta iz Beograda, u koreografiji Dane Rutenberg iz Izraela i uz muziku kompozitora Zorana Erića.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung rekla je da predstava “Prokleta avlija” nije bila samo “eksperiment”, već ostvarenje cilja da ta umjetnička grupa proizvodi predstave i popularizuje igru.

Ona je rekla da je u pripremi nova produkcija, a u toku su pregovori sa potencijalnim partnerima sa kojima će biti urađena ta predstava, u kojoj bi trebalo da budu angažovani i polaznici Nacionalne fondacije za igru.

Izjava: rtcg.me

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude