Održan prvi Filozofski teatar u Beogradu

Filozofski teatar, zamišljen kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvjesnim pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih djela, održan je prije dvije večeri prvi put u Beogradu na sceni Narodnog pozorišta “Raša Plaović” . Gost je bio jedan od najznačajnijih italijanskih filozofa i aktivista Franko Bifo Berardi.

Berardi koji je u razgovoru sa Srećkom Horvatom, pokretačem projekta “Filozofski teatar“, pričao o odnosu realnog i virtuelnog svijeta, o pronalaženju puta između tehnofilije i tehnofobije, kao i o ostalim aktuelnim temama današnjice, od izbjegličke krize do terorizma u Parizu, budućnosti ljevice, nadi i melanholiji, odnosu depresije i feminizma….

Prije samog nastupa, Berardija i Horvata ugostio je v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić.

0312fteatar3

“Tokom susreta, izraženo je zajedničko zadovoljstvo što je ovim projektom, poslije pauze od 30 godina, obnovljena saradnja između Narodnog pozorišta u Beogradu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (HNK), odakle je i potekla ideja za njegovu realizaciju u srpskoj prijestonici. Takođe, bilo je govora i o budućim planovima vezanim za održavanje Filozofskog teatra u Nacionalnom teatru”, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

Koliko je interesovanje vladalo za ovaj događaj, govori i podatak da je publika, različitih uzrasta, sjedjela i na podu. Za sve one, koji ni na taj način nijesu uspjeli da se smjeste u sali, u foajeu je bio organizovan direktan prenos, dodaje se u saopštenju.

0312fteatar2

Hrvatski filozof Horvat, pokrenuo je Filozofski teatar prošle godine u HNK sa željom da ponovo uspostavi blisku vezu između filozofije i pozorišta.

Filozofski teatar, koji je u Zagrebu do sada ugostio značajne intelektualce poput Tomasa Piketija, Slavoja Žižeka, Julije Kristeve, Vanese Redgrejv, namijenjen je svakome ko želi da posjeti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.

0312fteatar4

Dramaturškinja Maja Pelević bila je inicijator održavanja Filozofskog teatra u Narodnom pozorištu, a sljedeći susret filozofije i teatra u Beogradu zakazan je za 14. februar.

Tekst i foto: blic.rs

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude