Stradala jedna od najsvestranijih i najomiljenijih riječkih umjetnica

Riječka umjetnica Neda Šimić Božinović (86) poginula je u požaru koji se dogodio u njenom domu u Ružićevoj 24, prenosi Jutarnji list.

Policija je dojavu o požaru dobila oko 18 sati, a uprkos brzoj intervenciji vatrogasaca i gašenju požara, za umjetnicu nažalost nije bilo spasa. Kad su ušli u stan, vatrogasci su zatekli njeno beživotno tijelo. Uzrok smrti utvrdiće se obdukcijom, a najvjerovatnije se radi o trovanju dimom.

U riječkoj policiji ističu da je uzrok požara ljudski faktor, ne precizirajući što se dogodilo.

Susjedi gospođe Nede, kako su je zvali, osjetili su miris zapaljene plastike. No, kada su je nazvali, rekla im je samo da se nešto malo zapalilo u stanu, ali da nije ništa strašno. Ubrzo nakon toga vidjeli su kroz prozor narandžastu svjetlost i crni dim, te su pozvali vatrogasce. Za Nedu je nažalost već bilo prekasno.

Neda Šimić Božinović bila je svestrana umjetnica. Rođena je 1929, a umjetničku je karijeru započela glumom u teatru Viktor Car Emin, poznatom riječkom Omladinskom kazalištu. Nastupala je i u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i HNK Ivana pl. Zajca.

Nije-joj-bilo-spasa-U-pozaru-u-Ruzicevoj-poginula-umjetnica-Neda-Simic-Bozinovic_ca_large

Osim glumom i performansom, bavila se slikarstvom i skulpturom, odnosno obradom metala, te izradom originalnog nakita i minijatura, kao i pisanjem pjesama.

Posljednjih desetak godina bavila se performansom, nastupajući samostalno i u saradnji s drugim umjetnicima. Uz riječke umjetnike Krešu Kovačičeka i Vladimira Wölfla bila je članica avangardnog muzičo-scenskog projekta The Rat Singers.

Neda Šimić Božinović živjela je sama u stanu u Ružićevoj 24, trošnoj kući na kojoj se prije dvije godine urušila drvena terasa, pa je grad sanirao štetu da bi mogla izlaziti i ulaziti u svoj dom. Vijest o njenoj smrti duboko je potresla riječku umjetničku scenu, na kojoj je bila omiljena figura.

Brojni prijatelji i poznanici pamte je kao otvorenu i izuzetno dragu osobu, osebujnu umjetnicu nepresušne životne energije.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude