MAJKA IZ MOJKOVCA: Ima 14 djece, ali nema pravo na naknadu

Kako je ovih dana aktuelna priča o nadoknadama za majke sa troje i više djece, u program TVCG sinoć se javila Stojka Radojević, majka 14 djece.

“Ja sam Radojević Stojka iz Mojkovca. Imam 14 djece. Nijesam radila nigdje, imam 20 unučadi, imam sedmoro praunučadi, ima mi muž penziju 168 eura, bolestan je, nepokretan gotovo. Da li imam ja pravo na naknadu, a nijesam se prijavljivala na Zavod, jer nijesam imala kad ni da jedem, a ne da se prijavljujem, da ti pravo kažem”, pitala je Stojka ministarku Zoricu Kovačević, u emisiji “Okvir”.

Pošto nije prijavljena na Zavod, ministarka je Stojki objasnila da, nažalost, nema pravo na nadoknadu.

Ekipa TVCG, nakon tog poziva, pronašla je porodicu Radojević u Lepencu kod Mojkovca.

Iako su uslovi života nekada bili mnogo teži, supružnici Stojka i Mile voljeli su da imaju veliko potomstvo i izrodili su 14-oro djece. Supružnici i danas žive skromno ali su, kažu, srećni jer je pravo bogatstvo to što su dobili 20 unučadi i sedam praunuka.

Stojka i Mile izrodili su šest sinova i osam kćeri. Danas je uz njih najmlađe dijete, 22-godišnja Radmila.

Vremešni supružnici prebiraju po starim fotografijama i uspomenama, snalazili su se kako znaju i umiju, da odgoje svoje potomke.

“Uzimali smo po 300 ovaca čuvali tuđu stoku, za pare, sir, onda sam prela drugome” , kaže Stojka.

Njen muž Mile radio je na pruzi u mojkovačkom rudniku, išao u polje po nadnicu, sve što je bilo potrebno da djeci priušti najosnovnije.

Supružnici kažu da ne žale ni za čim. Vjeruju u to da će ih zdravlje još poslužiti pa da naredne godine sa svojom brojnom porodicom proslave zlatnu svadbu.

Vanja Rakonjac, TVCG

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude