Kako se povučena domaćica i majka pretvorila u nemilosrdnog ubicu?

Američki istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde što je motivisalo bračni par koji je živio u Kaliforniji da počine masakr u San Bernardinu, gdje su nedavno ubili 14 ljudi. 

Pakistanka Tašfin Malik (29), koja je u lokalnoj zajednici bila poznata po svojoj povučenosti i sramežljivosti, i njen suprug Sajed Rizvan Faruk (28), u srijedu ujutro ostavili su svoju šestomjesečnu ćekicu kod Farukove majke i zaputili se u centar za socijalnu pomoć u San Bernardinu, gdje su upali na zabavu zaposlenih i otvorili vatru na okupljene.

Četiri sata kasnije poginuli su u oružanom obračunu s policijom. FBI je u petak počeo da istražuje slučaj kao “teroristički čin” kad je otkriveno da je Malik na Facebooku podržala i kontaktirala pripadnike Islamske države.

Vjerske vođe iz lokalne džamije opisali su Faruka kao stidljivog religioznog čovjeka. Radio je u zdravstvu kao inspektor za okolinu i volio je da popravlja automobile. Prema nekima, nakon vjenčanja s Malik postao je još povučeniji.

Istražitelji koji su eksperti za psiholigiju zločinaca smatraju da je privid normalnosti bio ključna komponenta potrebna za nesmetano izvršenje krvavog čina, koji je uključivao prikupljanje pravog arsenala poluautomatskog oružja i bombi kućne izrade, kako piše Guardian .

Malik ipak odudara od uobičajenog psihološkog profila. Naime, prilično je neobično da žena, a posebno majka novorođenog djeteta, učestvuje u ovakvoj vrsti nasilja kakvo se u kliničkoj literaturi povezuje gotovo isključivo uz muškarce.

Stručnjaci: Ne radi se o ženi s tipičnim materinskim instiktima

Meri Elen, bivši FBI stručnjak komentarisala je za Guardian da se ne radi o ženi s tipičnim materinskim instiktima, te da se u slučaju ovog para radilo o planiranom i strateškom ponašanju.

“Dobili su bebu, a što čini porodicu normalnijom ili tradicionalnijom od bebe?” Ipak, i dalje su hladnokrvno sedmicama i mjesecima planirali svoj maksimalno nasilan poduhvat. “To daje naznake mogućnosti da je beba djelimično bila rekvizit kako bi djelovali kao normalni ljudi”.

Nezabilježen slučaj

Park Diec, stručnjak koji se 30 godina bavio profilima masovnih ubica, kazao je da ne zna za slučaj para koji bi se upustio u masovno nasilje a da ciljevi nijesu bili članovi porodice ili ljudi za koje su ubice smatrali da su im povrijedili dijete.

Pozadina misteriozne Malik i dalje ostaje nejasna. Vrlo mala preselila se s ocem iz Pakistana u Saudijsku Arabiju, gdje je živjela do 2007. godine, a zbog spora oko nasljedstva bile je izolovana od ostatka očeve porodice. Polusestra njenog oca ispričala je novinarima da on nije došao ni na majčinu sahranu.

Malik se vratila u Pakistan 2007. na studije farmacijei živjela je u studentskom domu do 2012., a opisivali su je kao povučenu studentkinju bez ekstremnih shvatanja. Uvijek je nosila veo i nije se družila s drugim studentima. Malik i Faruk upoznali su se 2013. na ‘hadžu’, godišnjem hodočašću muslimana u Meku. Nedugo nakon toga su se vjenčali u Saudijskoj Arabiji i Malik je ušla u SAD pomoću vize koja se izdaje bračnim drugovima američkih građana.

Malik je ponovno posjetila Pakistan 2013. i 2014., ali nije poznato s kime se susrela i koga je posjećivala.

Farukovi porodični advokati opisali su je kao “običnu domaćicu” koja je bila tiha poput svog supruga i strogo se držala islamskih običaja. Uvijek je imala prekriveno lice, tako da ni njeni muški rođaci nijesu znali kako izgleda.

Istražitelji još nijesu utvrdili je li Faruk radikalizovao Malik i uvukao je u krvavi čin, ili je bilo obrnuto. FBI je nagovijestio kako se Faruk vjerovatno upustio u radikalni islam putem interneta, ali i to je još uvijek samo nepotvrđena teza.

(CDM)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude