NIN: Kako Kačavenda uživa u penziji

I pored dokaza o pedofiliji bivšeg vladike, potkupljivanju žrtava, homoseksualnim orgijama, sumnjivom (samo)ubistvu, švercovanju crkvenog mobilijara, podmićivanju graničara, automatskom oružju ispod kreveta starješina svetinja, ni poslije deceniju i po nema sudske presude. Da li zbog pritisaka iz crkvenih i političkih krugova, piše Dragana Nikoletić u novom broju nedjelnika NIN.

– Šta je kazna za pedofila? Za nekog ko je, prema riječima bivšeg saradnika, silovao dječaka, a ovaj se zbog toga raznio bombom? Kod nas Srba – život u dvorcu sa pozlaćenim kupolama . komentar je autorke u tekstu “NIN putevima grehova bivšeg vladike Vasilija Kačavende: Ni kazne ni pokajanja”.

Bivši vladika Vasilije Kačavenda poznatiji je široj javnosti po mladićima, optužbi za silovanje dječaka Milića Blažanovića, pa i švercovanju crkvenog mobilijara iz Rusije uz podmićivanje graničara, automatsko oružje ispod kreveta starešina svetinja. Sabor SPC ga je penzionisao, a penzionerske dane provodi u dvoru na pet spratova, svom u mozaicima. Jedini je stanovnik u toj palati, ako se izuzmu tri monahinje koje brinu o njemu.

0802kaca1Ekipa NIN-a posjetila je Manastir Svete Petke, poznatiji kao “Pet jezera” u Republici Srpskoj gdje u vladičanskom dvoru provodi penzionerske dane.

– Pošten čovjek bi očekivao da mjesto gdje danas živi vladika Kačavenda bude “pokajnički kutak”, neka isposnica za iskajavanje grjehova. Umjesto toga, pred nama se ukazuje najvelepnije zdanje u svim srpskim eparhijama. Vladičanski dvor u Bijeljini, nazvan “mali Versaj” zbog skupocjenog namještaja, ništa je spram novije Kačavendine zadužbine – navodi novinarka NIN-a.

Prolaznici u Bijeljini uglavnom izbjegavaju da komentarišu priče o Kačavendi. Zato su reporteri NIN-a otišli u manastir Papreća, “leglo razvrata”, kako tvrdi Bojan Jovanović, bivši đakon kod vladike Kačavende. U tom manastiru se, zvanično, raznio bombom nesretni dječak Blažanović. S druge strane, Jovanović tvrdi da mu je neko “pomogao” u tome. Blažanović je, prema riječima ovog bivšeg đakona, tu u porti, u neobilježenom grobu i sahranjen. Crkva pak negira da je njegov grob na tom mjestu.

0802kaca2Čak 40 sveštenika komisije za istraživanje pedofilije potvrdilo je Kačavendinu krvicu. V.d. igumana ovog manastira Ignjatije nije želio da priča o nemilom događaju, prije o nečemu, kako je rekao, “lijepom” – hrišćanskoj ljubavi…

O nemilom događaju, ali i eksplicitnim snimcima koji su objavljeni pred Sabor 2013, na kojima je vladika intiman sa mladićem, još strašnije, ne žele da pričaju ni nadležni organi. Na jednom od tih snimaka, snimljenim kamerom u ručnom satu, vladika Vasilije Kačavenda ljubi se sa mladićem A.R. podsjeća beogradski list. Na drugom snimku, eksplicitinijem, vidi se kako vladika oralno zadovoljava istog tog mladića.

Bojan Jovanović tvrdi da je kucao na sva vrata kako bi Kačavendu stigla pravda. Sinod je na osnovu prijave trojice maloljetnika oformio komisiju za istraživanje pedofilije, a krivicuKačavende potvrdilo je 40 sveštenika. Međutim, umjesto na crkvenom sudu, zavrišio je na dvoru u Republici Srskoj.

U zvaničnom sudskom postupku dokazi su priloženi, krivica dokazana, ali presuda godinama nije izrečena.

Izvor: NIN/Blic

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude