Monumentalni djelovi Boke ponovo blistaju

Prigodnom svečanošću u organizaciji Župe Perasta obilježen je završetak komplesknog procesa obnove dvije male crkve – Gospe od Snijega i Gospe od Anđela u tjesnacu Verige kraj Tivta.

Ova dva kulturno-istorijska spomenika iz XV odnosno XVI vijeka decenijama su bila u vrlo zapuštenom i gotovo ruševnom stanju, da bi prije skoro dvije godine, na inicijativu kotorske kompanije “Yu Briv“ i njenih vlasnika, braće Vojislava i sada pokojnog Radovana Bujkovića iz Grblja, bila pokrenuta njihova obnova.

8242cac6dee31af06f88b7d026735c05

U čitav proces pored “Yu Briva“, Župe Perast i stručnjaka-konzervatora, uključio se čitav niz donatora i podržavalaca iz cijele Boke, koji su, u najboljoj bokeškoj tradiciji suživota i tolerancije, nevezano za sopstvenu konfesiju, zdušno pomogli obnovu dvije katoličke bogomolje koje su svojim položajem i izgledom i jedna od glavnih turističkih atrakcija u ovom dijelu Boke.

50b878a7b13d1b0f159c3bb6d2be1728

“Mnogi od vas znaju kakvo je stanje ovih crkava bilo prije obnove, mnogi su tu obnovu pratili i hvala im od srca što su je podržali. Zahvaljujući tome, danas možete vidjeti kako ova dva bisera Veriga ponovno sijaju”, kazao je obraćajući se prisutnima, peraški župnik, don Srećko Majić.

34e86d08daaf4e6aab31a94e0dc0a177

On se posebno zahvalio Vojislavu Bujkoviću, Miru Franoviću – čija je firma specijalizovana za renoviranje starih kulturno-istrjiskih građevina i kapetanu Rajku Čavoru i zvanicama poklonio dvije knjige o Gospi od Snijega i Gospi od Anđela, koje je upravo objavila izdavačka kuća “Gospa od Škrpjela“ čiji je Majić osnivač i urednik.

fa0174d8328103ce79696ded84a713c0

Knjigu je predstavila jedna od koautorki, mr. Zorica Čubrović, arhitekta i viši konzervator iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Ona je govorila i o istorijatu, odlikama i simbolici ova dva kulturno-istorijska spomenika.

3ad1241ed5e5ec592ebe7fa52679ce85

“Obnova crkava podrazumijevala je puno odvažnosti i spremnosti za savladavanje brojnih prepreka, kako bi se uspostavila minuciozno ostvarena simbioza hramova i njihove okoline. Trudom don Srećka Majića, koji je u tome objedinio kreativne snage, znanje i plemenitost brojnih ljudi angažovanih na ovom projektu, nestala je slika koja je izazivala bolne utiske, ozdravljen je prostor, uspostavljeni su oblici, ostvarena je harmonija”, kazala je Čuburović.

Autor i foto: Siniša Luković

Izvor: Vijesti

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude