Osveštana Crkva Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića

Na Cetinju je danas osveštana Crkva Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, nakon čega je upriličena litija do spomenika Ivanu Crnojeviću, gdje su položeni vijenci.

Crkvu Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića osveštao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa sveštenstvom i monaštvom. Riječ je o prvom vjerskom objektu Crnogorske pravoslavne crkve izgrađenom nakon njene obnove.

Potom je uslijedila litija ulicama Cetinja do spomenika Ivanu Crnojeviću, gdje su položeni vijenci.

Vijence na spomenik osnivaču grada položili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje dr Milovan Janković.

Na istom mjestu, prisutnima se obratio i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

05crkva2

– Težnja gospodara Ivana Crojevića slobodi, u nasljeđe nam je trajno ostavila nebrojene tragove, danas svijetle tačke u našoj daljoj istoriji – bez čijeg sjaja danas ne bi bilo ni Crnogoraca ni Crne Gore. A među njima – uvijek najveće i najznačajnije bilo je Cetinje. Podignut da iz njega vaskrsne Crna Gora, da se, polazeći sa njegovog kamena, dobiju bojevi sa nadmoćnijim i većim – ovaj je grad kroz vjekove pratio djelo svog stvoritelja i ostao na njegovom tragu. Tragu ponosa i hrabrosti – kazao je Bogdanović, čestitajući pritom sveštenstvu i vjernicima na današnjem osvećenju Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića.

Današnjim događajima prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, predstavnici državnih institucija, poslanici Skupštine Crne Gore, predsjednici i predstavnici lokalnih uprava, kao i predstavnici i sveštenstvo više vjerskih organizacija iz države i inostranstva.

izvor: cetinje.me

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude