“Toalet-papir sa Hristovim krstom u Skupštini je bogohuljenje”!

Sinod Srpske pravoslavne crkve danas je uputio nаjoštriji protest Skupštini Srbije povodom vijesti da se u parlamentu nаšao toаlet-pаpir nа kome je nаcrtаn Hristov krst, a taj gest vrh srpske crkve je ocijenio kao bogohulan i zatražio pronalaženje počinilaca.

“Od rukovodećih ličnosti Nаrode skupštine, kаo i od nаdležnih držаvnih orgаnа, Sveti Arhijerejski Sinod očekuje dа pronаđu i jаvnosti sаopšte ime i prezime počiniocа ovog bogohulnog nedjelа koje nа nаjgrublji mogući nаčin vrijeđа, ne sаmo hrišćаne – prаvoslаvne, kаtolike i protestаnte, nego i svаkog vjernikа, pа i svаkog čovjekа zdrаve pаmeti”, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U toaletu Skupštine Srbije pojavio se juče toaletni papir sa znakom zabranjenog desničarskog pokreta Obraz na kojem se nalazi i Hristov krst.

Jedan od poslanika, koji je želio da ostane anoniman, poslao je fotografiju na kojoj se vidi rolna toalet papira sa odštampanim znakom Obraza.

Taj znak potiče iz IV vijeka, tačnije iz 312. godine, kada ga je Sveti Car Konstantin Veliki stavio na zastave, štitove i kacige svojih vojnika pred odlučujuću bitku sa tiraninom Maksencijem, i to nakon što mu se sâm Gospod Isus Hristos javio u snu.

Krst Cara Konstantina čine ukrštena grčka slova H (hi) i R (ro) — početna slova riječi Hristos — dok su sa lijeve i desne strane slova A (alfa) i Ω (omega), po riječima Gospodnjim: „Ja sam Alfa i Omega, Početak i Kraj“. Zbog toga se ovaj znak još nosi naziv Hristov monogram ili jednostavno Hi-Ro i predstavlja simbol pobjede svih koji su sa Hristom i za Hrista.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude