Papini savjetnici u centru skandala koji trese Svetu stolicu

Kada je papa Franjo 2013. godine imenovao savjetnike sa strane da rasvijetle unutrašnji život Vatikana, nadao se da će zavesti red u organizaciju ogrezlu u korupciju i intrige. Mnogi vjeruju da su neprijatne vijesti koje su procurile u javnost i rezultirale objavljivanjem hiljada tajnih pisama doprinijele da papa Benedikt XVI ranije te godine podnese ostavku, što je presedan u istoriji.

Novi papa Franjo suočen je sa sličnim skandalom, ali ovoga puta su u igri i optužbe za seks i ucjene, a u središtu skandala su upravo savjetnici koje je sam imenovao.

Sjutra će u Vatikanu biti nastavljeno suđenje petoro osumnjičenih, uključujući i Franćesku Imakolatu Šauki, stručnjaka za odnose sa javnošću i jedinu ženu u papinoj komisiji. Među ostalom četvoricom su i Đanluiđi Nuci, novinar čija je knjiga o papskim tajnama izazvala prvi “Vatiliks” skandal, i španski sveštenik Lusio Valjeho Balda.

Proces je zasnovan na tvrdnjama da su Balda, Šauki i još jedan tužitelj otkrili povjerljiva dokumenta u vezi sa finansijama Vatikana Nuciju i još jednom novinaru, kome se takođe sudi.

Detalji dokumenata procurjelih u javnost su, za Vatikan, koji je opterećen skandalima, prilično benigni, i odnose se na optužbe za rasipništvo i iznajmljivanje stanova privilegovanim stanarima po cijenama ispod tržišne. Novinari su optuženi da su nezakonitim sredstva došli do dokumenata, dok se Šauki, Balda i peti optuženi terete za osnivanje “organizovanog kriminalnog udruženja” radi kršenja povjerljivosti.

Rizici koji nosi suđenje su narušavanje papinog ugleda zbog otvaranja vrata Vatikana radi veće kontrole spolja. “Vremenom … utisak o nastojanju da se kazne novinari zbog legitimne profesionalne aktivnosti mogao bi da ima negativne posljedice na izvještavanje o papi i Vatikanu”, istakao je Džon Alen, dopisnik veteran iz Vatikana.

Osim toga, opasnost da odgovorni budu osuđeni na duge kazne zatvora – čak osam godina – nije recept za poboljšanje odnosa sa medijima.

Ono što je, međutim, privuklo pažnju javnosti jeste erupcija vrućih optužbi. Balda, koji je u pritvoru od početka novembra, tvrdi da je zbog Šaukijeve bio prisiljen da zgriješi i prekrši povjerljivost Vatikana, kao i da ga je ona zavela kada su odsjeli u jednom hotelu u Firenci. Pošto je odbio da nastavi avanturu, ona je navodno “pobjesnila”.

Šaukijeva, međutim, poriče da je spavala sa sveštenikom. “Da sam htjela da prevarim muža, ne bih to uradila sa starim sveštenikom”, rekla je ona.

Skandal se sada dodatno proširio, pa je Šaukijeva pod istragom zato što je navodno pokušala da ucjenjuje Paola Berluskonija, brata Silvija Berluskonija i vlasnika lista “Đornale”. Ona je navodno prijetila da će otkriti detalje o tajnim bankovnim računama braće u Banci Vatikana, ukoliko list nastavi da objavljuje negativne vijesti o njoj.

Braća Berluskoni poriču da takvi računi postoje, a Franćeska Šauki negira da je počinila bilo kakav prestup.

Independent.co.uk

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude