Patrijarh Irinej razočaran zbog odluke Ustavnog suda BiH

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je da je razočaran zbog odluke Ustavnog suda BiH koji je Dan Republike Srpske proglasio neustavnim, pogotovo što ona dolazi u trenucima kada Srpska pravoslavna crkva čini sve da uspostavi bliže odnose s islamskom zajednicom.

Patrijarh Irinej kaže da je neshvatljivo da se istorijski datum, 9. januar, kada je stvorena Republika Srpska, dovodi u pitanje i da se postavlja želja da se zamijeni.

“To je događaj koji se desio toga dana i tu prestaje svaka diskusija, a najmanje nekakva zakonska odluka”, rekao je patrijarh Irinej sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Patrijarh Irinej podsjetio je da se taj događaj desio na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog arhiđakona i velikomučenika Stefana.

“Kod nas svaki dan ima neki praznik. Prema tome, da nije bio arhiđakon Stefan, bio bi neki drugi. Tražiti izmjenu zbog toga malo je nerazumljivo”, rekao je patrijarh Irinej.

Osvrćući se na nedavni sastanak u Bijeljini sa zvaničnicima i političkim predstavnicima Republike Srpske, partijarh Irinej je rekao da je sa njima imao konstruktivan dijalog.

“Iskreno smo razgovarali o svim stvarima i događajima, kako kod nas u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj”, kaže patrijarh Irinej.

Patrijarh je izrazio nadu da će taj razgovor biti od koristi i da će biti jedna vrsta usmjerenja i za buduće dane.

“Tom prilikom sam rekao da su Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Mladen Bosić ličnosti koje je narod izabrao i od kojih očekuje da budu njegovi pravi predstavnici, da se dogovaraju o potrebama i rješavaju probleme koji iskrsnu”, napomenuo je partijarh Irinej.

(CDM)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude