Bolest crnja od velike nemaštine

Petočlana porodica preživljava sa 144 eura u vlažnoj kući u Kličevu…

Iz Banke hrane pozvali su ljude dobre volje, firme i institucije da pomognu petočlanoj porodica Milana Bubanje (51) iz nikšićkog naselja Kličevo.

Tvrde da Bubanje žive su ispod linije siromaštva i da je Milanova supruga Branka (49) teško bolesna.

“Nepokretna, sa priključenim kateterom, ranama na tijelu od ležanja, leži u veoma neuslovnoj prostoriji punoj vlage i nemaštine i broji zadnje dane. Nije išla na hemoterapiju jer ne može da podnese putovanje do KBC-a u Podgorici. Muž i djeca je kupaju, presvlače i previjaju jer nema ko drugi. Daju joj terapiju i lijepe flastere protiv bolova i jedino što žele je jedan bojler, da imaju tople vode da okupaju majku”.

Bubanje su, kako piše u saopštenju, zadovoljni korom hljeba i parčetom sira kad ima, jer više ne mogu da priušte sebi. Žive od 144 eura materijalne naknade koju Branka prima po osnovu rođenja troje i više djece.

“Trošno kupatilo je bez bojlera i pločica, namještaj je u poluraspadnutom stanju, a na čađavom ‘smederevcu’ griju vodu za kupanje. Na zidovima su slojevi vlage, plafon je crn kao ugarak, a nemaština i bolest crnji od oboje”.

Navode da je sin završio za pomoćnog kuvara, ali da je bez posla, pa pomaže ocu i brine o bolesnoj majci, dok su dvije kćerke srednjoškolke. Milan je radio kao mesar, ali je, tvrde, zbog gubitka prsta na radnom mjestu ostao bez posla. Od tada nadniči – čisti štale, cijepa drva i ne libi se nikakvog posla kako bi djeci obezbijedio najosnovnije uslove za život, a supruzi ljekove, pelene, zavoje… Od skoro je počeo da radi na farmi za uzgoj pilića.

Banke hrane im je uručila paket namirnica, a porodici, kako tvrde, treba sve – od odjeće i obuća, preko hrana i namještaj, do adaptacije stana.

Djevojkama treba obuća broj 39, muškarcima 43, a Branki 40. Navode da je broj žiro-računa kod Prve banke na ime Milan Bubanja 530-0600100074491-83.

Izvor: Vijesti

Autor: Svetlana Mandić