PETICA ZA HUMANOST Đaci se odrekli užine da bi drugu kupili cipele

Učenici I/1 odjeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši odrekli su se užine da bi kupili patike i cipele školskom drugu čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pješači do škole u poderanoj obući.

Siromaštvo u kome živi Borivoje Dimitrijević (15), njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac, a pored dva para nove obuće drugu iz odjeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe. 

Borivoje je deveto od ukupno desetoro djece Mlađena i Dragice Dimitrijević iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i nemaštini, nikada se nije žalio, a njegovi školski drugovi kažu da su ga odale pocjepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog.

– Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odjeljenju nas je 28 i lako smo se dogovrili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu – kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.

Zeković: Ovako nešto nikad nisam doživio – Ovom akcijom pokazali su svoje pravo, ljudsko lice i zaradili su peticu iz humanosti za cijeli život. Profesor sam 32 godine i ovako nešto nisam doživio. I do sada su đaci prikupljali pomoć za ugrožene, ali ovo je prvi put da sami pokrenu humanitarnu akciju za svog školskog druga. Borivoju smo početkom septembra obezbjedili i polovne udžbenike – kaže profesor Miladin Zeković.

Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera i svakoga dana do škole i nazad pređe skoro 40 kilometara. Od toga sam prepješači 15 kilometara jer putem od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

– Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pješačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok snijeg, ali sada bar neću morati da u mokrim čarapama sjedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbijediti za kuću – kaže skromno Borivoje.

Humanitarna akcija koju su sporoveli budući mašinski tehničari motornih vozila prijatno je iznenadila i njihovog razrednog starješinu Miladina Zekovića. Oni se nadaju da će njihovim primjerom krenuti i druga odjeljnja, jer u školi ima oš siromašnih đaka.

Izvor: Blic

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude