Dodijeljene nagrade za filantropiju “Iskra”

Komapnije “Mezon” iz Danilovgrada, “Luštica Development” iz Tivta, Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, Mirsadi Šabotić iz Rožaja, posthumno Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi, Societe Generale banci Montenegro, dr Radovanu Mijanoviću. Fondu za razvoj Kuča i Valentini Kalinić dobitnici su ovogodišnjih nagrada za filantropiju “Iskra” koje dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT.

 

Ta nevladina organizacija juče je dodijelila ova priznanja kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva u pet glavnih i četiri specijalne kategorije, kao i posebne zahvalnice.

5662ab43-dd5c-48fd-9741-013cb0765237-0512iskra2-previewOrg

Kako se navodi u saopštenju FAKT-a, nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, dodijeljena je nakon dvije godine pauze, a dobila je kompanija “Mezon” iz Danilovgrada koja je u godini na izmaku donirala je više od pola miliona eura u razvoj sporta, zdravstva i stipendiranje mladih, a istakla se donacijom od 300.000 eura za adaptaciju i rekonstrukciju bazena u Nikšiću.

Firma “Luštica Development” iz Tivta nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici, u koju je ove godine uložila preko 200.000 eura, a sa Opštinom Tivat sklopila je ugovor o podršci lokalnim organizacijama i javnim ustanovama u obrazovnim, kulturnim i sportskim projektima.

“Iskra” za doprinos dijaspore pripala je Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, koje podržava pojedince i organizacije iz Crne Gore, pomaže crnogorske studente u Turskoj i jača privrednu saradnju dvije zemlje. Nagradu za individualni doprinos dobila je Mirsada Šabotić, nastavnica iz Rožaja, koja je svojim aktivizmom ostvarila veliki napredak u oblasti kulture, nauke i obrazovanja u tom gradu.

5662ab45-b410-43f6-b420-038eb0765237-0512iskra1-previewOrg

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena kapetanu Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi, u kojoj je osnovao donatorsko društvo, pomogao gradnju prve pravoslavne crkve i ostao zapamćen kao dobrotvor crnogorskih pomoraca i doseljenika.

Pored glavnih nagrada, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja: za korporativnu filantropiju priznanje je dobila Societe Generale banka Montenegro, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost uručeno doktoruRadovanu Mijanoviću. Za podršku zajednici priznanje je odato Fondu za razvoj Kuča, a specijalno priznanje za građanski doprinos pripalo je doktorici Valentini Kalinić.

Motivisan velikim brojem filantropskih akcija, FAKT je ove godine uručio i zahvalnice za doprinos opštem dobru. Zahvalnice su dobili dnevni listi Dan, nevladino udruženje Zinak,Komercijalna banka AD Budva, Crnogorski Telekom, kompanija “Montenomaks C&L”, preduzeće “BM Kameleon” i firma Boka Gard.

Sedma svečana dodjela nagrada “Iskra” organizovana je u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i “Čarls Stjuart Mot” fondacije.

( Analitika )

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude