Izbjeglica sa ulice sada dijeli hiljade dolara!

Slika tridesetrogodišnjeg izbjeglice iz Sirije kako sa djetetom u naručju prodaje olovke na ulicama Bejruta postala je viralna prije nekoliko mjeseci. Sada ima “srećan kraj”, uz Twitter kampanju Abdul Halim al-Atar sada donira novac!

U bajkovitom razvoju priče “od ulice do biznismena”, Abdul Halim al-Atar je dobio više od 190.000 dolara (175.000 eura) kraud-fundingom (crowd-funding, kampanja na društvenim mrežama u sakupljanju malih donacija) i otvorio tri svoja posla, pa sada može da novcem pomaže druge izbjeglice iz Sirije.

http://twitter.com/GissiSim/status/672410525800767488/photo/1

Kampanja #buypens na Twitteru se zahuktala ljetos, kada je na toj društvenoj mreži osvanula dirljiva slika jednog korisnika. Na fotografiji je bio Abdul, kako sa usnulim djetetom u naručju nudi vozačima automobila da kupe hemijske olovke na ulicama Bejruta u Libanu,javlja RT.

http://twitter.com/GissiSim/status/644458222682796032/photo/1

Kampanja je ubrzo tom Palestincu promijenila život, ali ne samo njemu.

Sa dijelom od skupljenih 190.000 dolara (pape mu još stižu iz Dubaija a 20.000 dolara je otišlo za provizije PayPalu i Indiegogou), otvorio je tri svoja posla: pekaru, mali restoran i kiosk sa ćevapima. Zaposlio je 16 nesrećnika kao što je sam bio, sirijskih izbjeglica.

Izvor: Youtube

Ne samo da je pomogao njima, već je uspio da pošalje čak 25.000 dolara porodici i prijateljima u Siriju.

Al-Atar se ne žali što nije dobio sve što su mu dirnuti ljudi širom svijeta poslali, kaže AP-u da poslovi idu dobro, da mu dijete ide ponovo ide u školu nakon trogodišnjeg odsustva, i da se osjeća kao neko koga (ponovo) poštuju.

Dug je put dovde prešao al-Atar, u Liban je stigao iz Jarmuka, palestinskog izbjegličkog kampa južno od Damaska (koji je sada uništen ratom), a sada mu je Bejrut novi dom. Iako iz Sirije, kao Palestinac nije mogao da postane sirijski državljanin, tako da sada živi svoj drugi život.

(Mondo)

 

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude