DUBROVNIK: 1.EKUMENSKI SUSRET PRAVOSLAVNIH MONAHA I KATOLIČKIH REDOVNIKA

Danas je u Dubrovniku održan prvi Međureligijski susret pravoslavnih monahinja i monaha s katoličkim redovnicima i redovnicama. Okupljanje je održano u dvorani svetog Ivana Pavla II, a tijekom susreta je održano kratko izlaganje o redovništvu kod katolika i monaštvu kod pravoslavnih, te svjedočanstva o redovničkom i monaškom životu.

Okupljanje je potom nastavljeno uz ekumensku molitvu u dubrovačkoj katedrali Uznesenja Marijina koju je predvodio biskup dubrovački Mate Uzinić a prigodnu je propovijed uputio i zahumsko-hercegovački episkop Grigorije.

Zajedničko druženje i upoznavanje svećenika dvaju konfesija je upriličeno u Godini posvećenog života i Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana. Mnogi su sudionici susret nazvali vrlo značajnim korakom ka međusobnom upoznavanju i razumijevanju te budućim kontaktima u duhu ekumenizma i postizanju jedinstva crkve jer je “lijepo, dobro i kršćanski raditi na približavanju razdvojenih crkvi”. Također, sudionici su naglasili da bez molitve i otvorenosti neće biti uspjeha koji će se postići kroz zajednički dijalog i razumijevanju kako bi se rješavali uočeni i problemi do kojih može doći

Izvor i autor: DUBROVAČKI VJESNIK

Foto: ŽELJKO TUTNJEVIĆ

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude