Meteora – nevjerovatni kompleks manastira u Grčkoj

U blizini rijeke Penej u Grčkoj, u podnožju planine Pind, iznad ravnice Tesalije, nalazi se niz geoloških čuda koja strše iz zemlje. Njihovo ime je Meteora, što u prevodu znači lebdjeće stijene ili stijene obješene o nebo

Vjetar, voda i okrutna klima ovdje su isklesali divovskih stubova od pješčenjaka, visoke i po nekoliko stotina metara.

Na ovim stubovima su se još od 15. stoljeća gradili pravoslavni manastiri. Ukupno ih je izgrađeno 24, a do danas ih je ostalo samo 6 očuvanih – 5 muških i jedan ženski. 1988. godine Meteora kompleks manastira postao je dio Svjetske baštine kada je i uvršten na UNESCO-ov popis.

Prvi monasi na ovom području pojavili su se u 11. stoljeću, ali manastire na ovako nedostupnim lokacijama počeli su graditi tek 1453. godine zbog zabrinutosti oko osmanlijskih osvajanja regije (neke nedostupne manastire su počeli graditi i ranije, ali oni ne pripadaju Meteora skupini).

Manastirima se izvorno pristupalo putem ogromnih ljestava ili putem dugačkih mreža napravljenih od užadi, koja su se mijenjala samo kada bi ih, prema riječima monaha, “Gospod slomio.” Danas se manastirima može pristupiti stepenicama uklesanim u stijenu, ili mostovima koji do njih vode sa obližnjih stijena.

Izvor: pixelizam.com

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude