Papa Franjo: Grešnik sam, trebalo bi da budem u zatvoru

Papa Franjo opisao je sebe kao “grešnika” kome je potrebna Božja milost, u svojoj prvoj knjizi koja će uskoro biti objavljena i u kojoj poziva Katoličku crkvu da se fokusira na svoju misiju narodne organizacije koja aktivno djeluje u praksi.

Knjiga pod naslovom “Ime Boga je milost”, koja će u utorak biti objavljena u 86 zemalja, sadrži niz intervjua sa 79-godišnjim papom, od kojih su neki prilično lični.

U izvodima na francuskom jeziku, koje je agenciji Frans pres dostavila francuska izdavačka kuća “Lafon”, papa stavlja akcenat na oproštaj i, kao čest posjetilac zatvora, govori o svojim posebnim odnosima sa osuđenicima.

“Uvijek sam bio veoma vezan za njih, upravo zbog toga što sam svjestan da sam grešnik”, navodi papa, dodajući da se svaki put kada kroči u zatvor zapita zašto su oni tu, a on nije.

“Trebalo bi da sam ja tamo. Trebalo bi da zaslužim da budem tamo. Njihov pad je mogao da bude moj. Ne osjećam se superiornim u odnosu na one koji stoje ispred mene”, piše papa u knjizi, kako navodi francuska agencija.

Vrhovni poglavar Katolične crkve, koga je intervjuisao poznati vatikanski novinar Andrea Tornieli, govorio je o moći “srama”, opisavši ga kao Božju smjernicu za moralni put.

“Sram je milost: kada osjećamo Božju milost, stidimo se samih sebe. Uprkos svoj našoj jadnoj i grešnoj prošlosti, Bog nam ostaje vjeran i diže nas”, ističe papa Franjo.

On poručuje da Crkva osuđuje grijeh jer mora da kaže istinu, ali da u isto vrijeme prihvata grešnika koji priznaje da je to što jeste.

Izvor: CDM