Procurio tajni plan “Operacija Albanija”

U očekivanju da Evropska centralna banka (ECB) nastavi da Grčku snabdijeva svježim novcem procurio je i do sada dobro čuvan plan “Operacija Albanija”.

Ova operacija ima za cilj da preduprjedi moguće širenje grčke krize, naročito na Rumuniju, Bugarsku, Kipar i Makedoniju.

To je pažljivo pripremljeni plan za slučaj da Grčka mora da napusti eurozonu, što za sad odbacuju francuski premijer Manuel Vals i još neki zvaničnici država i institucija eurozone.

A ključno je da se i Rumuniji, Bugarskoj, Kipru i Makedoniji, u slučaju izlaska Grčke iz eurozone, pomogne da se izbore s možda nepremostivim finansijskim problemima, imajući u vidu da su filijale grčkih banaka važan sastavni dio njihovih finansijskih sistema i tržišta.

Evropska unija bi, prema ovom rezervnom planu, bila sklona da se krene u nacionalizaciju filijala grčkih banaka u tim zemljama, bio bi zaveden nadzor i ograničenje prometa kapitala i bankarskih isplata.

To za sada niko ne želi, jer bi “širenje zaraze” moglo potom pogoditi i dalje ranjive zemlje kao što su Portugal, pa i Španija.

Ali ako bi ECB prekinula dostavu “svježeg novca” grčkoj centralnoj banci, moguće je da bi ta banka automatski obustavila mogućnost da se kod nje novcem snabdijevaju komercijalne banke.

Jerun Dejselblum, predsjednik Eurogrupe, koja okuplja ministre finansija država eurozone, čelnike Evropske centralne banke i Evropske komisije, saopštio je da je “Evropa spremna da pomogne Grčkoj da održi finansijski sistem”, iako će u vezi sa dogovorom povjerilaca grčkog duga i Atine u nedelju biti održan referendum u Grčkoj.

Evropska centralna banka tu sad ima ključnu ulogu, a ona je saopštila da će zadržati svoj fond za hitno finansiranje grčkih banaka na nivou ugovorenom u petak.

Predsjednik ECB Mario Dragi je izjavio da će “učiniti sve što treba”, a posebno nastaviti otkup državnih dugova članica eurozone, da se spriječe napadi finansijskih špekulanata, što je bilo pogubno u prvim fazama krize u eurozoni, naročito 2010-godine, a što je prevaziđeno stvaranjem, pored ostalog, velikog fonda i mehanizma za sprječavanje špekulantskih udara.

Italijanski ministar finansija Karlo Padoan je izjavio da Grčka neće napustiti euro, a potpredsjednik Evropske komisije, zadužen za euro, Valdis Dombrovskih, jasno je stavio do znanja da “Grčka ostaje dio eurozone, dok je Evrogrupa odlučna da zajamči finansijsku stabilnost i ojača eurozonu”.

Izvor: b92.net

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude