“Hladnjača smrti” u Austriju došla iz Srbije, tijela vožena 200 kilometara

Mađarska policija otkrila je da je 71 emigrant iz Sirije koji se prošle nedjelje ugušio u hladnjači nadomak Beča, došao iz Srbije, prenosi Blic.

Pogibija 71 izbjeglice iz Sirije šokirala je prošle nedelje svetsku javnost, kada su njihova beživotna tijela nađena u hladnjači od 7,5 tona na autoputu u Austriji. Mađarski mediji preneli su da su nastradali ilegalno ušli u Mađarsku iz Srbije, a prethodno su boravili u Beogradu.

Obdukcijom je utvrđeno da je 59 muškaraca, osam žena i četvoro djece stradalo od gušenja, a da su svi umrli bar 200 kilometara prije Beča, odnosno u Mađarskoj. Forenzičari tvrde da je na jednom metru kvadratnom stajalo čak pet izbjeglica, što najbolje oslikava uzrok tragedije.

Zbog sumnje da su počinili krijumčarenje ljudi i mučenje sa smrtnim ishodom, uhapšeno je sedam osoba, od kojih su trojica Bugara i Avganistanac zadržani u pritvoru. Oni su uhvaćeni blizu granice sa Srbijom, a pred tužiocem su negirali krivicu.

Blic podsjeća da je mađarska policija juče uhapsila još trojicu Srba koji su upravljali vozilima italijanskih registracija, a u kojima je identifikovan ukupno 81 emigrant. Uhapšeni su prebačeni u pritvor, dok je 69 Sirijaca i 12 Iračana predato Emigracionoj službi Mađarske.

Zbog krijumčarenja emigranata, mađarski sudovi su već izrekli desetak višegodišnjiih zatvorskih kazni.

Policija je saopštila da organizovana banda za krijumčarenje emigranata sarađuje u više zemalja regiona, a da je među njima najviše Mađara, Bugara i Srba.

– Kamiondžije iz Srbije odlaze praznih vozila za Mađarsku i na nekoliko kilometara u unutrašnjosti zemlje, po dogovoru, kupe izbjeglice i voze ih dalje ka zemljama zapadne Evrope. Novac koji uzimaju za to je u najmanju ruku beskrupulozan – od samo jedne osobe su u stanju da uzmu više stotina, a porodicama s djecom otimaju i hiljade eura. Bugari i Srbi dobro znaju prilike na putevima kroz Mađarsku i Austriju, gdje su policijski punktovi, zaobilaze autoput, što je takođe jedan od razloga zašto su upravo oni vodeći krijumčari – naveli su mađarski mediji.

Tokom avgusta mađarska policija uhapsila je 16 Rumuna, 10 Srba, dva Sirijica i dva Mađara. Zaplijenjeno je 16 vozila, u kojima je nađeno 112 emigranata.

Beogradski list takođe podsjeća da se krajem februara kod Leskovca prevrnuo kombi sa 56 emigranata. Gotovo svi su bili povrijeđeni, od kojih nekoliko teže, a jednom je polomljena kičma. Vozač je, dodaje Blic, bez griže savjesti pobjegao.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude