Turska: Uhapšene četiri osobe zbog utapanja sirisjkog dječaka

Turske vlasti uhapsile su četiri osobe osumnjičene da su krijumčarili ljude preko Mediterana među kojima je bilo 12 Sirijaca u dva čamca, koji su se utopili juče u brodolomu, a među njima je bio i trogodišnji dječak Ajlan Kurdi.

Fotografija dječaka kao potresno svjedočanstvo i simbol izbjegličkog stradanja izazvala je emotivna reagovanja zvaničnika i javnosti u cijelom svijetu, pa ni brza akcija Turske na čijoj obali je pronađeno njegovo tijelo, nije izostala, prenijela je agencija AFP.

Uhapšeni su sirijski državljani starosti između 30 i 41 godine koji se bave trgovinom ljudima, a na sudu će morati da se pojave već danas.

Kanadske vlasti tuguju zbog dječaka kojem nijesu dale vizu

Kanadski ministar za emigracije Kris Aleksander rekao je da je fotografija trogodišnjeg sirijskog djačaka Ajlana Kurdija koji se utopio juče kod turske obale “slomila srca širom svijeta”.

Kanadske vlasti prethodno su odbile zahtjev dječakove rođake iz Vankuvera da pruži garancije i da izdržava porodicu Kurdi, prenijela je agencija AP.

“Kao i svi Kanađani bio sam duboko ožalošćen tom slikom i slikama mnogih drugih stradanja sirijskih i iračkih emigrnata koji su bježali od progona Islamske države”, rekao je Aleksander.

On je naveo da Kanada ima velikodušan program naseljavanja emigranata i izbjeglica po glavi stanovnika i da planira da prihvati 23.000 izbeglica iz Iraka i još 11.300 iz Sirije.

Agencija Tanjug

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude