Erdogan: Imamo dokaz – Rusija trguje naftom sa ID

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da Turska ima dokaz da je Moskva uključena u nelegalnu trgovinu naftom u Siriji sa Islamskom državom.

Erdogan se time suprotstavio ruski tvrdnjama da je Ankara učestvovala u takvoj trgovini.

”Imamo dokaze i otkrićemo ih svima”, rekao je turski šef države u televizijskom govoru u Ankari.

On je ranije danas nazvao ”nemoralnim” ruske tvrdnje da je njegova porodica umiješana u navodne poslove sa naftom sa džihadistima Islamske države.

”Nemoralno je miješati moju porodicu u takve afere”, rekao je Erdogan nakon što je njega i njegovu porodicu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio za nelegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države.

Ove optužbe dolaze nakon što je Turska prošlog mjeseca oborila ruski avion, podsjeća agencija AFP.

Podsjećamo, pomoćnik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov izjavio je juče da su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u ilegalnu trgovinu naftom sa džihadistima Islamske države.

“Turska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički rukovodioci Turske, predsjednik Erdogan i njegova porodica, uključeni su u taj kriminalni posao”, rekao je Antonov na brifingu ruskog Ministarstva odbrane za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

“Znamo koliko vrijedi riječ predsjednika Turske. Erdogan neće priznati krivicu, čak i da mu lice bude umazano opljačkanom naftom”, rekao je on.

Osim toga, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je Turska oborila ruski avion suhoj-24 kako bi zaštitila svoju trgovinu naftom sa Islamskom državom

Erdogan je te navode odbacio i ponovio da je spreman da podnese ostavku ukoliko neko dokaže da su optužbe tačne.

“Niko nema prava da iznosi takve uvrede kao što je sugestija da Turska kupuje naftu od Islamske države”, rekao je Erdogan u Kataru.

Izvor: b92.net

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude