Misterija potresa Sibir: Ovo je djevojčica fantom

Muzejski radnici u Krasnojarsku u Sibiru zaprepastili su se kada su na skeniranim fotografijama iz tog mjesta, nastalih ranih 1900-ih godina, ugledali istu djevojčicu!

Identična figura prikazana je nekoliko puta – djevojčica je na više od 20 fotografija u istoj pozi, obučena u bijelo.

Kako je saopšteno, sve fotografije su nastale u periodu od 1906. do 1908. godine.

devojčica fantom sibirFoto: screenshot/Youtube

Savremena oprema nam je omogućila da vidimo tu djevojčicu, jer na razvijenim fotografijama gotovo je nemoguće vidjeti je. Prilično je mala. Međutim, kada smo fotografije skenirali u visokoj rezoluciji, videli smo je izbliza – i njenu frizuru, kao i odjeću“, rekao je Ilja Kuklinski, viši kustos muzeja.

On je istakao da je ova situacija prilično čudna jer je niko ranije nije primijetio, a fotografije su više puta koristili kao ilustracije.

Na većini snimaka, devojčica baš i nema neku ulogu, već samo stoji u pozadini, pored drugih mališana, a vidi se i na krovu ispred željezničkog mosta u Krasnojarsku.

devojčica fantom SibirFoto: screenshot/YouTube

Mijenjala je čizme i čarape, i primijetili smo neke razlike u haljini, ali ona je uvek u istoj pozi i sa istim izrazom lica. Ni na jednoj fotgrafiji nije nasmijana. S obzirom da je mijenjala odjeću, mislimo da fotografije nisu nastale u istom danu“, dodao je Kuklinski za “Raša tudej“.

https://twitter.com/RT_com/status/693444271714766848/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Muzej je objavio njene fotografije s namjerom da će je neko od mještana prepoznati i pomoći da se riješi ova sibirska misterija.

Međutim, postoji mogućnost da je djevojčica možda ćerka autora ovih fotografija, ali ništa od toga nije zvanično potvrđeno.

(Mondo.me)

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude