Bog nam dao ljekovitu biljku za svaku bolest

Ćurčići ljekovito bilje 2Piše

Svetlana Lajović

DANILOVGRAD Na nekih deset kilometara od Podgorice, na putu prema Danilovgradu, stoji oznaka skretanja za Novo Selo.Sedamsto metara od ovog skretanja dolazim^ do drvene kuće porodice Ćurčić.

Ispred kuće stoji postavljena tenda sa štandom za prodaju bilja, a na samom pragu kuće nestrpljivo nas čeka 43-godišnji Slobodan, koji već s vrata počinje da nam priča o svom hobiju u kojem neizmjerno uživa. Njegov otac Tatomir i majka Milosava u dnevnoj sobi spremaju tinkture za sjutrašnji pijačni dan. Slobodanovu sestru Mirjanu, koja se takođe bavi ovim poslom, nijesmo zatekli kod kuće.

S koljena na koljeno

-Evo ovo, vam je mješoviti čaj ili tzv. švedska grančica, koju sam ja još usavršio priča Slobodan objašnjavajući da radi po metodama doktora Šulca.

-Dr Šulc u svojoj biljnoj apoteci ima osamdeset vrsta ljekovitog bilja, dok naša porodica u svojim preparatima koristi preko 300 vrsta ljekovitog bilja priča on napominjući kako su se i njegovi preci ovim bavili.

-E, da je samo prababa Miluša bila pismena, pa da je umjela da zapiše sve što je o bilju znala, ne bi bilo bolesti koja je danas neizlječiva. Ipak, ona je uspjela da dio svog dara prenese na ćerku Dunju, Milosavinu majku. Dunja na Milosavu, a Milosava na svoje četvoro djece, od kojih se dvoje intenzivno bave liječenjem biljem. Slobodan, koji je po profesiji slikar, priča kako je preko dvadeset godina živio na Zapadu i prošao svijeta uzduž i poprijeko.

-Moje ćerke rođene u inostranstvu mogle su samo da se igraju na terasi našeg stana i to me je ubijalo. Vratio sam se u otadžbinu, nastavio porodičnu tradiciju, tako da mogu po prvi put reći da vodim ispunjen život kaže Slobodan.

Pomaže svima

Na stolu dnevne sobe najviše je bilo tinkture od crne mrtve koprive, koje su Milosava i Tatomir pakovali za sjutrašnji pijačni dan.

-Posebno je djelotvorna kod raka pluća, prostate i dojke objašnjava Milosava. Mislim da je crna mrtva kopriva najljekovitija biljka na svijetu. Ona se koristi i kod vodene bolesti, bolesti bubrega, čak i kod osoba kojima je priključen vještački bubreg, jer stimuliše rad vještačkog bubrega. Sedamdeset šestogodišnja Milosava priča kako uživa u svome poslu.

-Berem ljekovito bilje isključivo na obroncima Pivske planine. Naše selo nalazi se na 1400 m nadmorske visine, između kanjona Tare i Pive i tu uglavnom sakupljamo, sušimo bilje, a imamo i specijalne aparate za cijeđenje sokova iz bilja. Najsrećnija sam, vjerujte, kada ljudima pomognem priča ova starica vedrog duha i lica svježeg kao u djevojke. Kad ne bere bilje, Milosava ide na pijacu i prodaje ga.

Carstvo Ćurčića

Otišli smo do ostave u kojoj se nalazilo carstvo porodice Ćurčić. Unutra raznih krema, melema, čajeva, mješavina. Mirisi osamdeset vrsta ljekovitih biljaka su se miješali i djelovali više nego umirujuće.

-U našim proizvodima koristimo cvijeće orhideje i planinski narcis, a za kreme se koristi isljučivo jojobino ulje, dok se tinkture prave korišćenjem eterne votke. Mi spravljamo preparate za žene nerotkinje od kojih su mnoge nakon konzumacije naših proizvoda rodile i po dvoje djece priča Milosava, dodajući da preparat uspostavlja hormonsku ravnotežu i djelotvoran je kako kod žena tako i kod muškaraca. Uči nas naša sagovornica i o ljekovitosti drugih biljaka.

-Od listova maslačka pravim salatu, a med od cvijeta. Inače, maslačak je odličan za žuticu, bronhijalnu astmu, plućne bolesti, za zglobove. Glog se koristi od kada je svijeta i vijeka za visoki pritisak. List lješnika je odličan kod problema sa venama, podlivima, zaustavlja proliv, a list divlje kruške se pokazao kao izuzetan lijek u borbi sa bakterijom ešerihijom i drugim bakterijama u mokraćnim kanalima, kao i kod šećerne bolesti. Breza je takođe nezaobilazan dodatak svim čajevima, baš zbog njene ljekovitosti, a divlji bosiok je odličan kod problema sa želucem, kao i nervnih slabosti kaže Milosava.

Mlečika

Od svih biljaka, pored crne koprive, Milosava izdvaja ljekovitost sitno cvjetne mlečike.

-E, ta biljka vam je prijeki lijek za maligne bolesti. Tinktura koju inače dajemo oboljelima od kancera u sebi sadrži kako sitno cvijetnu mlečiku, tako i crnu koprivu.Ipak, Milosava upozorava da sitno cvjetne mlečike ima više vrsta, a da je samo jedna vrsta ljekovita.

-Doveli su mi četvorogodišnje dijete sa Zabjela oboljelo od leukemije. Ležalo je i u Beogradu u Institutu za majku i dete. Kada su ljekari sve pokušali i nije dalo rezultata, roditelji su ga doveli meni. Ja sam ga liječila biljem i ono je ozdravilo, na čudo svih ljekara. Često doktori koji su iscrpjeli svo svoje znanje liječeći neku bolest šalju pacijente kod nas priča Milosava.

Staništa, ljekovitost

Uči nas Milosava i gdje možemo naći ove vrijedne biljke.

-Crna kopriva, koje u prirodi ima malo, uglavnom niče pored posječenih panjeva. Valerijanu možete naći isključivo na močvarnim mjestima. Do nekog bilja kao što je somina možete doći samo tako što ćete pucati u granu smijući se priča Milosava, jer raste kao grm u kanjonima i teško pristupačnim mjestima. Somina je, inače, izuzetan lijek za anginu pektoris, za srce, zakrčenje arterija.

Naši sagovornici nam objašnjavaju da bilje nije jednako ljekovito u svako doba 48 sati poslije kiše bilje gubi ljekovitost i ne treba da se bere. Inače, najljekovitija svojstva bilje ima ako se ubere oko podne. Takođe, od oktobra do marta bilje gubi na ljekovitosti, jer se prilikom hladnoće sva ljekovitost spušta u korijen biljke i tada možete koristiti jedino korijen u liječenju, kaže Milosava i dodaje da je u prepoznavanju ljekovitosti bilja nekada veoma važno protrljati prstima biljku i osjetiti njen miris. Uskoro i bolnica Ćurčići pričaju da iako se od ovog posla može živjeti, njihov motiv je prvenstveno da pomognu ljudima.

-Nije sve u parama, več u čistom obrazu otkrivaju nam Ćurčići i da jedan poznati indijski ljekar dolazi u Podgoricu sa kojim će uskoro otvoriti bolnicu za liječenje isključivo ljekovitom biljem.

-Dobijena je dozvola za rad i ovaj doktor je prepoznao potencijal Crne Gore što se bilja tiče, tako da će Podgorica biti prvi grad u Evropi koj i će imati takvu bolnicu -Crna Gora je ekološka država i mi treba da izađemo na Zapad sa onim što imamo kažu naši sagovornici.Slobodan dodaje da je ljekovito bilje neiskorišćeni potencijal Crne Gore i objašnjava kako milioni eura propadnu svake godine jer bilje skoro niko ne bere.

-Znate kako Njemci cijene hajdučku travu, kantarion, macinu travu. Tamo petnaest grama košta dvadeset eura dodaje on.

Čuvanje bilja

-Na pijaci gledam kako prodaju ljekovito bilje u najlonskim vrećicama. To nikako nije dobro. Sve se bilje potpari i ubuđa objašnjava Milosava i dodaje da se jedino može sačuvati ljekovitost bilja tako što se čuva u papirnim vrećama ili u teglama. Ćurčići kažu da je za sušenje najbolje koristiti zamračenu prostoriju, po mogućnosti tavansku i na mjestima gdje je promaja. A bilje treba tanko poređati po kartonu i nakon par dana pakovati u vrećice od hartije.

RECEPTI

Priča Milosava o Ijekovitim dejstvima imele.

Ona je odlična za pritisak, pročišćava krv, liječi srce, mokraćne puteve, šećer, predstavlja antikancer. Ne kuva se kao čaj, već se 100 gr biljke stavi na 2 litra vode. Tako stoji 24 časa, procijedi se i pije se tri puta dnevno. Ali prije svake terapije treba očistiti crijeva, a to se postiže tako što se izjutra popije litar mlake vode u koju je isjeckan limun i stavljeno malo soli.A o ljekovitosti biljke ive izlišno je i govoriti. Odlična je za bronhitis, suvi kašalj. Jemčim da fleka na plućima nestaje poslije 20 dana korišćenja ove biljke. A priprema se tako što se u litar uzavrele vode stavi jestiva kašika bilja i poslije 2,3 ključa skloni se sa ringle i poklopljeno odstoji 15 minuta. Nakon toga se procijedi, u čaj se iscijedi limun i tako pije. Inače je i odlična za probleme se sinusima i krajnicima koji se liječe tako što se primjenjuje inhalacija sa ivom kaže Milosava. Otkriva nam naša sagovornica i lijek koji se koristi u prevenciji kancera: treba izrendati crnu koprivu, dodati 3 čena bjelog luka, malo maslinovog ulja i mrvicu soli. Jesti svježe kao salatu, a uz to piti čaj od sitno cvjetne mlječike i koprive. To sve koristiti u periodu od petnaest do trideset dana i nema bolesti koju ovo neće pobijediti, tvrdi Milosava.

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude