Govorili su nam da SVINJSKA MAST nije dobra, a sad se ispostavilo da je NEVIĐENO ZDRAVA!

Svinjska mast se u našem narodu tradicionalno koristila vekovima, a onda su nam rekli da nije zdrava. Iznenadiće vas činjenica da ona u stvari spada u najzdravije masnoće.

U proteklih pola veka svinjska mast “proterana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja goji, povećava nivo masnoće u krvi, začepljuje krvne sudove, uzrokuje srčane i moždane udare…

Međutim, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans-masti kojima smo preplavljeni zato što ih sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin.

Svakako da prirodna, hladno presovana ulja, poput maslinovog i suncokretovog, ostaju na vrhu top liste najpoželjnijih masti.Međutim, zdravim mastima se s punim pravom pridružuje i prirodna svinjska mast koja se u našem narodu tradicionalno koristi već vekovima, a sada i mnogi nutricionisti i kuvari vraćaju ovoj namirnici, koja je svakako neopravdano proterana s naših trpeza.

Masti u ishrani – kako razlikovati dobre od loših?

Cenjena poslastica

Svinjska mast ponovno je tražen delikates u kom treba uživati na tradicionalan način. Na primer – kriška hleba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta belim lukom ili crvenom paprikom. Ili starinski “čips” – čvarci …

U kulinarstvu se svinjska mast posebno ceni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće izuzetno ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu testa.

Svinjska mast može dugo da stoji na tamnom i hladnom mestu, a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans – u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredan specijalitet – pečeno meso koje je “odležalo” neko vreme u svinjskoj masti.

Birajte prirodno

Hvalospevi važe samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se, jer se često hidrogenizuje i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora, a svinje dolaze sa farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu.

Kad je reč o svinjskoj masti, obično se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, no manje je poznato da u njoj preovlađuju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masti.

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima, otprilike, 40 odsto zasićenih masnoća, a 60 odsto nezasićenih. Posebno je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno utiče na kardiovaskularni sistem.

Tajna je u umerenosti

Sve više nutricionista ističe da nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogenizovanih masti, rafinisanog šećera i aditiva.

Naravno, sa svinjskom mašću ne treba preterivati, kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom. Ali ako je prirodno proizvedena, svakako može da obogati ishranu.

Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lek za ublažavanje kožnih tegoba, disajnih i reumatskih bolesti… I danas se preporučuju domaći balzami, oblozi i drugi preparati na bazi svinjske masti.

(Telegraf.rs / Ordinacija)

 

 

Spritus Movens

Spiritus Movens, časopis za savremenu duhovnost, društvo i ljude